Makaleler
Tanrı neden depremler, kasırgalar ve tsunamiler gibi doğal afetlere izin verir?

Tanrı neden depremler, kasırgalar ve tsunamiler gibi doğal afetlere izin verir?

Tanrı neden depremler, seller, kasırgalar, tsunamiler, tayfunlar, siklonlar, toprak kaymaları ve diğer doğal afetlere izin verir? 2004 yılında Asya’da gerçekleşen tsunami, 2005 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin güneydoğusunda gerçekleşen Katrina Kasırgası ve 2008 yılında Myanmar’da gerçekleşen siklon, 2023 6 Şubata meydana gelen Kahrman Maraş merkezli deperemler birçok insanın Tanrı’nın iyiliğini sorgulamasına neden oldu. Yıllarca, on yıllarca ya da hatta yüzyıllarca süren güzel havalarla ilgili olarak Tanrı övülmediği halde, doğal afetlere sık sık, “Tanrı’nın işleri” adı verilmesi talihsizliktir. Tanrı bütün evreni ve doğa kanunlarını yaratmıştır (Yaratılış 1:1). Doğal felaketlerin çoğu bu kanunların işlevi sonucudur. Kasırgalar, tayfunlar ve hortumlar değişik hava akımlarının çarpışmasından oluşur. Depremler, yerkabuğu yapısının hareket etmesinin sonucudur. Bir tsunami, su altındaki bir depremden oluşur.

Kutsal Kitap, İsa Mesih’in bütün doğayı bir arada tuttuğunu bildirir (Koloseliler 1:16-17). Tanrı, doğal felaketleri engelleyebilir mi? Kesinlikle! Tanrı bazen havayı etkiler mi? Yasa’nın Tekrarı 11:17 ve Yakup 5:17’de gördüğümüz üzere, evet. Çölde Sayım 16:30-34 bizlere Tanrı’nın bazen günaha karşı bir yargı olarak doğal afetlere neden olduğunu bildirir. Vahiy Kitabı, kesinlikle doğal afetler olarak tanımlanabilecek olan birçok olayı tanımlar (Vahiy 6, 8 ve 16’cı bölümler). Her doğal afet, Tanrı’dan gelen bir ceza mıdır? Kesinlikle hayır.

Tanrı’nın kötü insanların kötü şeyler yapmasına izin verişi gibi, Tanrı yeryüzünün de günahın yaratılış üzerindeki sonuçlarını yansıtmasına izin verir. Romalılar 8:19-21 şöyle der: “Yaratılış, Tanrı çocuklarının ortaya çıkmasını büyük özlemle bekliyor. Çünkü yaratılış amaçsızlığa teslim edildi. Bu da yaratılışın isteğiyle değil, onu amaçsızlığa teslim eden Tanrı’nın isteğiyle oldu. Çünkü yaratılışın, yozlaşmaya köle olmaktan kurtarılıp Tanrı çocuklarının yüce özgürlüğüne kavuşturulması umudu vardı.” İnsanlığın günaha düşmesi, içinde yaşadığımız dünya dahil her şeyi etkiledi. Yaratılıştaki her şey “bozulmaya” ve “çürümeye” tabidir. Ölüm, hastalık ve acı çekmenin olduğu gibi, doğal afetlerin de nihai nedeni günahtır.

Doğal afetlerin neden gerçekleştiklerini anlayabiliriz. Anlamadığımız şey, Tanrı’nın onların gerçekleşmesine neden izin verdiğidir. Tanrı neden Asya’da 225.000’den fazla insanın ölümüne neden olan tsunamiye izin verdi? Tanrı neden binlerce insanın evlerini yok eden Katrina Kasırgası’na izin verdi? İlk olarak, bu tür olaylar bu hayata olan güvenimizi sarsar ve bizi sonsuzluğu düşünmeye zorlar. İnsanlar bu olaylar aracılığıyla hayatlarının aslında pamuk ipliğine bağlı olduğunu ve her şeyin bir anda ellerinden alınabileceğinin bilincine vardıkça kiliseler genelde dolar taşar. Bildiğimiz bir şey varsa o da Tanrı’nın iyi olduğudur! Doğal afetler sırasında daha da fazla can kaybını engelleyen bir şekilde birçok harika mucize gerçekleşmiştir. Doğal afetler milyonlarca insanın hayatta öncelik verdikleri şeyleri yeniden değerlendirmelerine neden olur. Sıkıntıya düşen insanlara yardım etmek için yüz milyonlarca dolarlık yardım gönderilir. Hristiyan hizmetler, insanlara yardım, hizmet, danışmanlık ve dua etmek ve onları Mesih’te kurtaran imana yöneltmek fırsatını bulur! Tanrı korkunç trajedilerden çok iyi şeyler ortaya çıkarabilir ve çıkarmaktadır (Romalılar 8:28).

Loading

Bir yanıt yazın