Dua ve Tapınma
DUA EDERKEN UYMAMIZ GEREKEN BAZI ÖNEMLİ NOKTALAR

DUA EDERKEN UYMAMIZ GEREKEN BAZI ÖNEMLİ NOKTALAR

DUA EDERKEN UYMAMIZ GEREKEN BAZI ÖNEMLİ NOKTALAR
( Yazar_ R.Bonnke)

Tanrı’dan iman ederek isteyin
‘İmanla dua ederseniz, dilediğiniz her şeyi alırsınız’ (Matta 21:22).

Tanrı’dan istemenin fazlası olmaz. Göklerden gelecek olan yardımda aşırı taleple atacak bir sigorta yoktur. ‘İste!’ Bu, İsa Mesih’in buyruğudur. Demek ki istemekle Tanrı’nın isteği dışına çıkamayız, ama dilekte bulunmayarak Tanrı’nın isteğinin dışına çıkabiliriz.

Mazeret öne sürerek gelmeyin.

Uygunsuz ya da Tanrı’nın isteği dışında bir dilekte bulunuyorsanız mazeret öne sürmeyin. Bizim görevimiz istemek ve Tanrı’nın nasıl davranacağına karar vermesini beklemektir. Bizim herhangi bir dileğimiz Tanrı’yı öfkelendirmez. Tanrı’nın isteğinin ne olduğu konusunda gereğinden fazla endişelenirsek, hiçbir zaman iman edemeyiz ve belki de hiç dua etmeyiz! Yalnız Tanrı’nın isteği uyarınca istekte bulunmayı büyük bir dindarlık belirtisi haline getirdik. Ancak bu, İsa Mesih’in Yuhanna 15:7′de söyledikleriyle çelişmektedir:

‘Eğer bende kalırsanız ve sözlerim sizde kalırsa, ne isterseniz dileyin, size verilecektir” (Yuhanna 15-7).

Tanrı olgun imanlılara yaşamlarının hemen her döneminde özgür seçim hakkı tanımıştır ve onların kararlarını bereketler.

Tanrı sizi bağışladığı gibi bağışlayın,

‘Kalkıp dua ettiğiniz zaman, birine karşı bir şikâyetiniz varsa onu bağışlayın ki, göklerdeki Babanız da sizin suçlarınızı bağışlasın’(Markos 11:25).

Başkasını yargılamayın, siz de yargılanmazsınız. Suçlu çıkarmayın, siz de suçlu çıkarılmazsınız. Başkasını bağışlayın, siz de bağışlanırsınız’ (Luka 6:37).

‘Bu yüzden, sunakta adak sunarken kardeşinin sana karşı bir şikâyeti olduğunu anımsarsan, adağını orada, sunağın önünde bırak, git önce kardeşinle barış; sonra gelip adağını sun!’ (Matta 5:23-24).

İnsanlar işitsin diye dua etmeyin,

İçtenlikle dua edin. Tanrı’nın alçakgönüllülerin duasını işittiğini unutmayın.

İsa Mesih’in adıyla dua edin.

Baba Oğul`da yüceltilsin diye, benim adımla dilediğiniz her şeyi yapacağım’ (Yuhanna 14:13).

‘O gün bana hiçbir şey sormayacaksınız. Size doğrusunu söyleyeyim, benim adımla Baba`dan ne dilerseniz, size verecektir’ (Yuhanna 16:23).

İsa Mesih’te olduğumuza, O’nunla bir olduğumuza göre İsa Mesih adıyla dua ettiğimizde, O’nun bize verdiği erdemlerle konuşuyoruz demektir. Sağduyumuz, ‘İsa Mesih adına komşumu soymama yardım et!’ gibi bir dilekte bulunamayacağımızı söyler. Bir vaize mektup yazan iki kadın bu gerçeği görmezlikten gelip şöyle dediler: ‘Senin ölümün için dua ediyoruz. Daha önceki iki olayda başarılı olduk’.

Tanrı’nın Sözü’nü yüreğinizde saklayın.

Şu ayetlerdeki dengeye dikkat edin:

‘Eğer bende kalırsanız ve sözlerim sizde kalırsa, ne isterseniz dileyin, size verilecektir’ (Yuhanna 15:7).

‘Yüreğimde kötülüğe yer verseydim, Rab beni dinlemezdi (Mezmurlar 66:18).

İsa Mesih’in sözlerine değer verin; adaletsizliği benimsemeyin.

Dualarınıza yanıt gelmemesine sebeb olan engelleri ortadan kaldırın.

Yakup birçok kez sesimizi duyuramamızın nedenleri konusunda bizi uyarıyor:

‘Yalnız hiç kuşku duymadan, imanla istesin. Çünkü kuşku duyan kişi rüzgarın sürükleyip savurduğu deniz dalgasına benzer.
Her bakımdan değişken, kararsız olan kişi Rab`den bir şey alacağını ummasın’ (Yakup 1.6-7).

‘Dilediğiniz zaman da dileğinize kavuşamıyorsunuz. Çünkü kötü amaçla, tutkularınız uğruna kullanmak için diliyorsunuz’ (Yakup 4:3).

KUSURSUZ BİLGELİK

İsa Mesih şöyle dua etmiştir: ‘ Benim değil, senin isteğin olsun’ (Luka 22:42).

Bizler eksiksiz bir bilgeliğe sahip olmadığımızdan kusursuz olamayız. Sınırsız bir güce sahip olsaydık, kısa sürede her şeyi mahvederdik. Buna karşılık Tanrı, birini mutlu etmek için bile olsa budalaca bir şey yapmaya ikna edilemez. O’nun yanıtları bizim dualarımızdan daha bilgecedir. ‘Hayır’ları bile!Kral Hizkiya’nın daha uzun yaşamak için dua ettiği biliniyor. Tanrı’da onun bu isteğine karşılık yaşamını 15 yıl uzattı. Bu 15 yıl içinde Hizkiya’nın oğlu Manaşe doğdu ve 50 yılı aşkın bir süre ülkeyi günaha sürükleyerek yönetti. Bununla birlikte eğer Hizkiya soyunu sürdürmeden ölseydi, Matta 1. bölümde sıralanmış olan İsa Mesih’in Davut’tan gelen soyu kurumuş olacaktı. Tanrı kendi isteği dışında hiç bir şey yapmaz. Dua etmeye devam edin!

 

Loading

Tags :

Bir yanıt yazın