Sütü Bilgisayarlar Üretmez

  • Bu konu 1 izleyen ve 0 yanıt içeriyor.
1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #25663
    Anonim
    Pasif

    Hızlı broker niçin rahipliği seçti?
    02/10/2008

    Mişkov, eskiden komünistlerin çalışma kampı olarak kullandığı, 12. yüzyıldan kalma harap manastırı hayata döndürmek için kendi çabalarıyla yüz binlerce dolar toplamış. Beş yıl önce ABD’nin teknoloji borsası Nasdaq’ta başarılı bir broker’dı, şimdi Sofya’da 900 yıllık bir manastırda süt sağıp duvar örüyor. Hristo Mişkov’un paranın kalbinden rahip olmaya uzanan öyküsünden alınacak dersler var.

    Beş yıl önce ABD’de teknoloji hisselerinin işlem gördüğü borsa Nasdaq’ta broker’ken rahipliği seçen ‘Kardeş Nikanor’un eski çalışma arkadaşlarına tavsiyesi var: “Masanıza bir kavanoz toprak koyun ki nereye gideceğinizi hatırlayın…” ABD’de başlayıp yavaş yavaş bütün dünyayı etkisi altına alan krizle bankalar birer birer devrilir, durum ‘modern kapitalizmin son kalp sıkışması’ olarak yorumlanırken, artık çok daha sakin bir hayat yaşayan 32 yaşındaki Hristo Mişkov, finans sektörünün acısını hissettiğini söylüyor.

    Mişkov’un öyküsü, ABD’li yazarlar Christopher Buckley ve John Tierney’in 1998’de kaleme aldığı ‘Tanrı Benim Broker’ımdır’ adlı hicivdeki, Wall Street’te başarısız olup iflas eden ve rahipliği seçen kahramanı ‘Kardeş Ty’ın öyküsünü andırıyor. Ancak Bulgar rahibin hikâyesi, kitaptakinden belli noktalarda ayrışıyor. Mişkov’un geçmişte bıraktığı broker’lık kariyeri hayli başarılı. Kendisi kişisel gelişim kitapları yazmıyor, üstelik amacı da zengin olmak değil mutlu olmak…

    Finans piyasalarına ilgisi, komünizmin hüküm sürdüğü 1980’li yıllarda, Sofya’da, çocukken arkadaşlarıyla uydurdukları borsa oyunuyla başlamış. Bundan beş sene önceyse, mutluluğu bulmakta başarısız olduğunu hissetmeye başlayınca, New York’taki parlak broker’lık mesleğini bırakıp, bir zamanlar komünistlerin çalışma kampı olarak kullandığı, harap bir Bulgar manastırında yeni bir hayat kurmayı yeğlemiş.

    Eski hayatından elinde tutmaya devam ettiği tek şeyse bir cep telefonu; o da eski çalışma arkadaşları ve potansiyel bağışçılarla iletişim kurmasını sağladığı için… Önceliğin alışveriş merkezleri ve golf sahaları inşa etmekte olduğu, hayırseverliğin nadir rastlanır bir alışkanlık olduğu ülkesinde, üstelik de sadece kendi çabalarıyla, manastırın yeniden inşası için yüz binlerce dolar para toplamayı da başarmış.

    “Mutluluğu hep dış dünyada, maddi şeylerde arıyoruz. Ve bu bizi sürekli daha memnuniyetsiz, kendimiz ve dünya hakkında daha öfkeli bir insan hale getiriyor” diye konuşan eski broker-yeni rahip Hristo Mişkov, artık Sofya’nın 50 kilometre batısındaki, 12. yüzyıldan kalma manastırında her gün süt sağmak ve duvar inşa etmek gibi basit işlerle meşgul oluyor.

    Eski çalışma arkadaşları, iş yaşamının ilk yıllarında Bulgaristan’ın önde gelen komisyoncularından Karoll için iki yıldan uzun süre çalışan Mişkov’un işinde iyi olduğunu anlatıyor. Karoll’dan Alexander Nikolov, “Dindar biriydi ve bu bazen sinirimi bozardı. Dini tatillerde işe gelmediği olurdu” diye anlatıyor.

    “Herkes iyi bir broker olabilir ama bu dünyaya fayda sağlamaz” diyen Mişkov, dinin insanlara günümüzün stresli anlarıyla başa çıkmada yardımcı olabileceği görüşünde. New York’un finansal bölgesindeki kiliselerin ziyaret edilme oranlarına bakınca, dünyanın diğer finansçılarının da, bilhassa kriz dönemlerinde Tanrı’ya sığınma ihtiyacının arttığı seziliyor. Geçen ay öğle tatillerinde kiliseye gidenlerin sayısında, eskiye oranla belirgin bir artış söz konusu.

    Hristo Mişkov krizin, kendisinin tehlikeli bir global trend olarak tanımladığı, hizmet sektörlerine olan aşırı yığılmayı da düzeltebileceğini düşünüyor: “Sütü bilgisayarlar üretmez, ekmek de iyi bir halkla ilişkiler çalışmasıyla bulunmaz! Toprağı işlemeniz, tohum ekmeniz ve hasat almanız gerekir.”

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.