Kutsal kitap’i nasil okumaliyiz?

  • Bu konu 2 izleyen ve 3 yanıt içeriyor.
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #24763
    Anonim
    Pasif

    Kutsal Kitap’ı Nasıl Okumalıyız? (Werner Gitt)



    Martin Luther bu konuda bilgece bir öğüt verir: ‘Ellerinizi ayetlerin üzerinde gezdirmektense, onların ayak izlerini sevgiyle takip edin’.


    Kutsal Kitap’ı okumaya başlamadan önce yapmamız gerekenler:


    1.) Rab’den bize anlayış vermesini dilemek: ‘Gözlerimi aç, Yasandaki harikaları göreyim’ (Mezmur 119:18).


    2.) Rab’be şükretmek ve O’nu övmek: ‘Dudaklarımdan övgüler aksın, çünkü bana kurallarını öğretiyorsun’ (Mezmur 119:171).


    3.) Büyük bir armağan alan biri gibi: ‘Ganimet bulan biri gibi verdiğin sözlerde sevinç bulurum’ (Mezmur 119:162).


    4.) Kutsal Kitap’ı beklentiyle okumalıyız: ‘Ağzım açık,soluk soluğayım, çünkü buyruklarını özlüyorum’ (Mezmur 119:131).


    5.) Kutsal Kitap’ı ruhsallıkla okumalıyız:‘Öyle ki, yazılı yasanın eski yolunda değil, ruhun yeni yolunda kulluk edelim’ (Romalılar 7:6).Kutsal Kitap’ta ayetler üzerinde çalışırken kesin olmamız gerektiği öğütlenmiş olmasının yanı sıra katı ve cansız bir insanın kuralcılığına karşı da uyarılarda bulunulur (Matta 23:23-33).


    6.) Kutsal Kitap bizleri Kutsal Ruh’a yöneltir: ‘O bizi yazılı yasaya değil, Ruh’a dayalı yeni bir antlaşmanın hizmetkarları olmaya yeterli kıldı. Yazılı yasa öldürür, Ruh ise yaşatır’ (2.Ko 3:6).


    7.) Kutsal Kitap’ı alçakgönüllülükle okumalıyız: Tanrı’nın düşünceleri bizim zihnimizi ve düşüncelerimizi aşar, bu nedenle anlamadığımız konular olsa bile kuşkuya kapılmamalıyız. Bu, alçakgönüllülük isteyen bir yaklaşımdır: ‘Çünkü benim düşüncelerim sizin düşünceleriniz değil, sizin yollarınız benim yollarım değil’ diyor Rab’ (Yeşeya 55:8).


    8.) Kutsal Kitap’ı sevgiyle okumalıyız: ‘Ne kadar severim
    yasanı! Bütün gün düşünürüm onun üzerinde’ (Mezmur 119:97).


    9.) Kutsal Kitap’ı imanla okumalıyız:… yine de senin sözün üzerine ağlarımı salacağım’ (Luka 5:5).


    10.) Kutsal Kitap’ı, Tanrıdan gelen kişisel bir mektup gibi okumalıyız (bir sevgi mektubu gibi): Bu konuda tanınmış tanrıbilimci A. Bengel’den bir alıntıya yer vermek istiyorum:

    ‘Kutsal Yazılar Tanrı’nın bana gönderdiği bir mektuptur; öyle ki, ona göre yaşamımı sürmem gerektiğini ve ona göre Tanrı tarafından yargılanacağımı bilirim’.


    11.) Kutsal Kitap’ı sık sık okumalıyız: ‘Mesih’in sözü tüm zenginliğiyle içinizde yaşasın. Tüm bilgelikle birbirinize öğretin, öğüt verin, mezmurlar, ilahiler ve ruhsal ezgiler söyleyerek yüreklerinizde şükranla Tanrı’ya nağmeler yükseltin’ (Koloseliler 3:16).



    #31775
    Anonim
    Pasif

    Kutsal Kitap’ı Okuyan ve Yaşamlarında Uygulayanlara Verilen On Vaat

    1.Vaat: Tanrı’ya ait olmak: ‘Tanrı’dan olan Tanrı’nın Sözleri’ni dinler’ (Yuhanna 8:47).


    2.Vaat: Esenlik bulmak: ‘Yasasını sevenler büyük esenlik bulur, hiçbir şey sendeletmez onları’ (Mezmur 119:165).

    3.Vaat: Sevinç bulmak: ‘Bunları size sevincim sizde olsun ve sevinciniz tamamlansın diye söyledim’ (Yuhanna 15:11).


    4.Vaat: Kutsanmak: ‘İşte tez geliyorum! Bu Kitap’taki peygamberlik sözlerine uyana ne mutlu!’ (Esinleme 22:7).


    5.Vaat: Meyve vermek: ‘Böylesi, akarsu kenarlarına dikilmiş ağaca benzer, meyvesini mevsiminde verir, yaprağı hiç solmaz. Yaptığı her işi başarır’ (Mezmur 1:3).


    6.Vaat: Başarılı olmak: ‘Yasa kitabında yazılanları dilinden düşürme. Tümünü özenle yerine getirmek için gece gündüz onu düşün. O zaman başarılı olacak ve amacına ulaşacaksın’ (Yeşu 1:8-9).


    7.Vaat: Dualara yanıt almak: ‘Siz bende kalırsanız ve sözlerim sizde kalırsa, ne isterseniz dileyin, size verilecektir’ (Yuhanna 15:7).


    8.Vaat: Kişinin düşüncelerinin arınması: ‘Size söylediğim sözle siz şimdiden temizsiniz’ (Yuhanna 15:3).


    9.Vaat: Bilgelik kazanmak: ‘Mesih İsa’ya iman aracılığıyla seni bilge kılıp kurtuluşa kavuşturacak güçte olan Kutsal Yazıları da çocukluğundan beri biliyorsun’ (2.Timoteos 3:15).


    ‘Sizden birinin bilgelikte bir eksiği varsa, herkese cömertçe, azarlamadan veren Tanrı’dan istesin; Tanrı ona verecektir’ (Yakup 1:15).


    10.Vaat: Sonsuz Yaşam armağanına sahip olmak: ‘Size doğrusunu söyleyeyim, sözümü işitip beni gönderene iman edenin sonsuz yaşamı vardır. Böyle biri yargılanmaz, ölümden yaşama geçmiştir’ (Yuhanna 5:24).

    #32263
    Anonim
    Pasif

    Ben hep bu konuda su benzetmeyi yaparim. bir yerde Jazz muzik yapildigini dusunun, oraya nasil ruh haliyle gittiginiz onemli. Cunku Jazz aslinda aci dolu ama o acilari eglenceye donusturen bir muzik turudur. Eger giderken sorun ve sıkıntılarınızı egleneceye donusturemezsiniz o canli performans size hic bir sekilde etkileyici gelmez ve zevk almazsiniz. Ama sorun ve sıkıntılarınızı eglenceye cevirebilirseniz o canli performans sizin icin muhtesemdir.

    Eglenceden kastim sorununuz ve sıkıntınızın gecici oldugunu bilmek. Kutsal kitabi verdigim bir kisinin hic bir sey anlamadigini ve masal’dan ibaret oldugunu dusunen bir kisi tanirdim. Ama yanlis olan kitaba yaklasimiydi o kisinin. Kitabi alip roman gibi bastan sona okunulursa o kitap gercekten hic bir sey vermez ve o kisinin dusundukleri ortaya cikar. Peki o kisinin yapmasi gereken neydi? O kisinin yapmasi gereken kitaba baslamadan once dua etmek. Ve o kisi bunu yaptida, sonra oyle seyler yasadiki kendi bile sasirip kaldi. Yasadigi suydu bir daha okumaya baslamadan once dua ettigi icin Rab sozleriyle onunla konustu ve ona dokundu. Kutsal kitap cok onemli ve degerlidir. Yeterki ondan almak isteyelim, her zaman konusur o zaman.

    Ayrica uzerinde derinlemesine dusunmek gerek. Bir bolum, bir ayet, bir kelime okurken ne dikkatimizi cekiyorsa derinlemesine dusunulmeli, gerisi geliyor zaten.

    #35454
    Anonim
    Pasif
    The Beatitudes;12523 wrote:
    Kutsal kitabi verdigim bir kisinin hic bir sey anlamadigini ve masal’dan ibaret oldugunu dusunen bir kisi tanirdim. Ama yanlis olan kitaba yaklasimiydi o kisinin. Kitabi alip roman gibi bastan sona okunulursa o kitap gercekten hic bir sey vermez ve o kisinin dusundukleri ortaya cikar. Peki o kisinin yapmasi gereken neydi? O kisinin yapmasi gereken kitaba baslamadan once dua etmek. Ve o kisi bunu yaptida, sonra oyle seyler yasadiki kendi bile sasirip kaldi. Yasadigi suydu bir daha okumaya baslamadan once dua ettigi icin Rab sozleriyle onunla konustu ve ona dokundu. Kutsal kitap cok onemli ve degerlidir. Yeterki ondan almak isteyelim, her zaman konusur o zaman.

    Ayrica uzerinde derinlemesine dusunmek gerek. Bir bolum, bir ayet, bir kelime okurken ne dikkatimizi cekiyorsa derinlemesine dusunulmeli, gerisi geliyor zaten.

    Sevgili Beatitudes,
    Kutsal Kitap’ı okumadan önce dua etmek bence de çok önemlidir. Kutsal Kitap, Tanrı’nın yaşama götüren yolu gösteren diri Sözleri olduğu için Şeytan bu kitabı kimsenin okumasını ve kurtulmasını istemez. Kişiye isteksizlik verir, insanın kafasını karıştırır, İncil’in değiştirildiğine dair iftiralar atar ve Kutsal Kitap’ın okunmaması için elinden gelen her şeyi yapar Şeytan. Oysa Kutsal Kitap imanlının tek yetkisi, tek rehberi, tek yol göstericisidir.Yolumuza ışık saçar, okumadığımız takdirde karanlıkta kalırız, düşünceleimiz ve aklımız dünyanın boş şeyleriyle dolar. Güne başlarken Kutsal Kitap’ı okuyarak başlamalı, Tanrı’nın bize konuşmasına izin vermeliyiz. Bunu, duayla birlikte yaptığımızda ruhsal yaşamımızın nasıl değiştiğine kendimiz bile şaşıracağız.

    Eğer Kutsal Kitap okumakta isteksizsek, bundan tövbe etmeli, Kutsal Ruh’un bu yönde bizleri isteklendirmesini istemeliyiz. Rab her birimizi isteklendirsin ve Sözleri’yle bereketlesin.

    Sevgilerimle
    .

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.