Re: Kanın sesi ancak adaletle susar

#28584
Anonim
Pasif

Dink davası Türkiye için ciddi bir sınav

4960548.jpg8

Selçuk YAŞAR/İSTANBUL

Gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili davanın bugünkü duruşmasını takip etmek için dün Paris’ten İstanbul’a gelen Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu Heyeti (FIDH), bir açıklama yaptı.

TÜRBAN SORUN DEĞİL

Yanında FIDH Uluslararası Kurumlar Sorumlusu Antoine Madelin olduğu halde heyet adına konuşan Genel Sekreter Florence Bellivier, “Dink’in avukatları bazı belgelere ulaşamıyor. Kimse bu davayı etkilememeli. Hrant Dink Davası, Türkiye için aynı zamanda bir insan hakları sınavı” dedi. İnsan Hakları Derneği’nin İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenleyen Florence Bellivier, üniversitede türban özgürlüğünü sağlayan Anayasa değişikliğini doğru bulduğunu savunarak, heyet adına bu konudaki görüşleri de şöyle aktardı: “Türbanı inanç özgürlüğü olarak değerlendiriyoruz. Türban, başka kişileri etkilemek için yapılan bir çalışma olmadığı sürece, bizim için sorun değil. Türkiye’deki kadınlar üniversitede türban takmak istiyor, İran’daki kadınlar ise istemiyor. Çünkü İran’da üniversite öğrencileri türban takmak zorunda” diye konuştu.


Dink davasında bir ilk

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davanın üçüncü duruşması Beşiktaş’taki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı.

Aralarında tetikçi O.S, azmettirici Yasin Hayal ve “büyük abi” Erhan Yücel’in bulunduğu sekizi tutuklu 19 sanıklı davanın üçüncü duruşmasında, Hayal ve Tuncel’in ifadeleri alınacak. Ayrıca cinayeti işlediği tarihte 18 yaşından küçük olan O.S’nin kemik yaşı belirlenecek.

TÜRKİYE’DE İLK KEZ “DİJİTAL KONFERANS SİSTEMİ”

Yerli ve yabancı basın mensuplarının büyük ilgi gösterdiği duruşma yargı sistemi açısından da bir ilke sahne olacak.

Duruşmada Türkiye’de ilk kez “dijital konferans sistemi” kullanılacak. Duruşma salonunda bulunan iki kamera ve 10 mikrofon ile sanıkların, avukatların ve mahkeme heyetinin tüm konuşmaları sesli ve görüntülü olarak kayda alınacak. Duruşma salonunda bulunan bir ekran vasıtasıyla da görüntüler salonda bulunanlar tarafından da izlenebilecek. Böylelikle bir davada ilk kez yazılı tutanak yerine görüntülü ve sesli kayıt kullanılacak. Ancak daha sonra kayıtlardaki konuşmalar tutanaklara aktarılacak. Dava başlanmadan önce ses ve görüntü kaydının doğru işlemesi için prova yapıldı.

AP KARMA PARLAMENTO KOMİSYONU EŞBAŞKANI LAJENDİK DE MAHKEMEYE GELDİ

Dink’in sevenleri duruşma için sabah erken saatlerden itibaren Beşiktaş’taki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi önüne toplanmaya başladı. Duruşmayı izlemek üzere ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, AKP İstanbul Milletvekili Ayşenur Bahçekapılı, Avrupa Parlamentosu (AP) Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lajendik, Ali Bayramoğlu, Kürşat Bumin, Etyen Mahçupyan, Ahmet İnsel, Ömer Laçiner, Osman Kavala ve Sırrı Süreyya Önder de Adliye önüne geldi. Mahkeme binasına önce sanıkları taşıyan cezaevi arabaları ulaştı. Sanıkların içeriye sokulmasından bir süre sonra Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, kızı Delal ve kardeşi Lervant da kendilerini taşıyan araçla Adliye önüne geldiler.

MİLLETVEKİLİ BAHÇEKAPILI: “ADALETİN YERİNE GELECEĞİNDEN BÜYÜK KUŞKU DUYUYORUZ”

Duruşma öncesinde milletvekilleri, akademisyenler ve yazarlardan oluşan Hrant Dink Duyarlılık Gurubu da kısa bir basın açıklaması yaptı. Grup adına açıklamayı okuyan AKP İstanbul Milletvekili Ayşenur Bahçekapılı, Dink’in öldürülmesinin vicdanlarda derin bir yara açtığını, davanın tüm arka plan bağlantılarına korkusuzca ulaşılmasının vicdani açıdan asgari bir görev olduğunu söyledi. Dink davasının simgesel bir dava olduğunu vurgulayan Bahçekapılı, “Bu dava şeffaf bir yönetim ve mutlak bir düşünce özgürlüğü adına sahiplenilmelidir. Üzerinde yaşadığımız toprakların paylaşmacı kültürel mirasına layık olmak için sahiplenilmelidir” dedi. Bahçekapılı, adil bir mahkeme süreci için toplumsal meşruiyete ve siyasi seferberliğe ihtiyaç olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Aksi halde daha önceki kötü örnekleri de hatırlayarak adaletin yerine geleceğinden büyük kuşku duyuyoruz. Bu nedenle vicdanımızın sesini dinleyerek yola çıkan bizlerin esas talebi Hrant için, Türkiye için adalettir. Bizler bu adalet gerçekleşene, kendi vicdanımız karşısında başımız dik durabilene kadar bu gayreti sürdüreceğiz. Düşüncenin yargılanmadığı ve cezalandırılmadığı, düşünceleri yüzünden insanların hedef haline gelmediği bir Türkiye için bu lekenin silinmesi gerekiyor.”

8 MİLLETVEKİLİ MAHKEMEYİ DÖNÜŞÜMLÜ OLARAK İZLEYECEK

ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras duruşmayı Hrant Dink Duyarlılık Gurubu olarak 8 milletvekilinin de izleyeceğini söyledi. Uras, bu konuda gereken iznin mahkeme heyetinden alındığını, milletvekillerinin ikişerli gruplar halinde duruşmayı izlemek üzere duruşma salonunda dönüşümlü olarak yer alacağını belirtti.

Hrant Dink Duyarlılık Gurubu milletvekilleri Ayşenur Bahçekapılı, Ufuk Uras, Burhan Kayatürk, Hüsnü Tuna, Akın Birdal, İbrahim Yiğit, Mehmet Domaç, Nursuna Memecan ile Adalet Ağaoğlu, Ahmet İnsel, Ali Başyramoğlu, Cengiz Çandar, Can Paker, Etyen Mahçupyan, Fethiye Çetin, Kürşat Bumin ve Sırrı Süreyya Önder’den oluşuyor. DTP’li Akın Birdal’ın Almanya’da bulunması dolayısıyla Birdal’ı DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız temsil ediyor.

Yasin Hayal’in avukatı Fuat Turgut da mahkeme salonuna girişinde gazetecilerin yoğun ilgilsi ile karşılaştı. Geçtiğimiz günlerde Ergenekon kapsamında gözaltına alınan Turgut, gazetecilerin soruları üzerine, “Herhangi bir açıklama yapmayacağım, bu sefer de başka bir uydurma terör örgütü üyeliğinden beni tutuklarlar” dedi.

ANKA

http://www.sabah.com.tr/haber,8525833EAA554465A9DF218DC10E3A0C.html