Baba Benden Üstündür.
- Bu konu 1 izleyen ve 0 yanıt içeriyor.
1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.
‘BABA BENDEN ÜSTÜNDÜR’ ne demektir?
Yuhanna 14:28 ayetinde İsa Mesih’in “Baba benden büyüktür” demesi, Hristiyan ilahiyatında (teolojisinde) oldukça önemli ve üzerinde çokça durulan bir konudur. Bu ifadeyi anlamak için İsa’nın o anki konumunu ve doğasını dikkate almak gerekir.
Hristiyan inancına göre İsa hem tam Tanrı hem de tam insandır. Bu ayette İsa, dünyadaki insani varlığıyla konuşmaktadır. Yeryüzüne gelerek kendini sınırlamış, acı çekebilir ve ölebilir bir beden almıştır. Baba Tanrı ise göksel görkemindedir. Dolayısıyla, konumu itibarıyla o an için Baba’dan “aşağı” bir seviyeyi kabul etmiştir.
Baba, Oğul ve Kutsal Ruh özde bir olsalar da, kurtuluş planında farklı rollere sahiptirler.
Baba: Gönderen ve planlayandır.
Oğul (İsa): Gönderilen ve Baba’nın isteğini yerine getirendir. Bu bir “öz” veya “değer” farkı değil, bir hiyerarşi veya rol farkıdır. Tıpkı bir şirketteki genel müdür ile yardımcısının “insan” olarak eşit olması ama “makam” olarak genel müdürün daha büyük olması gibidir.
İncil’in diğer bölümlerinde İsa, Baba ile özde bir olduğunu vurgular (Örneğin, Yuhanna 10:30: “Ben ve Baba biriz”). Dolayısıyla Yuhanna 14:28, İsa’nın Tanrılığını inkar etmez; aksine, O’nun yeryüzündeki hizmeti sırasında Baba’ya olan bağlılığını ve itaatini gösterir.
Özetle: İsa bu sözüyle, henüz yüceltilmemiş olan dünyadaki hali ile göksel Baba arasındaki konum farkına işaret ediyordu. Göğe çekilip yüceltildiğinde, tekrar Baba ile sahip olduğu o eski görkemine kavuşacaktı.
“Eğer beni sevseydiniz, Baba’ya gidiyorum diye sevinirdiniz. Çünkü Baba benden büyüktür.” (Yuhanna 14:28)