Re: Hristiyanlıkta Savaş Günah M?

#29896
Anonim
Pasif

Bu yazıyı bulduğum çok iyi oldu.

Aklımda bazı soru işaretleri doğmuştu, hatta Sayın Fırat Çölgeçen’e aklımdaki soru işaretlerini sormuştum.

Neyse okudum, istediğim cevabı aldım ve oldukça rahatladım.

İlk başta haçlı seferlerine deyineyim.Bazen Kutsal Kitaptaki cümleler okunur ve değişik yorumlanabilir ki birazdan bunun bir örneğini verecem; ama bu savaşmak, daha doğrusu adam öldürmek konusunda, yoruma el vermiyecek şekilde Kutsal Kitap’ta herşey apaçık yazılmıştır.Kutsal Kitap kesinlikle savaşların karşısındadır.Hatta, Kutsal Kitabın ABC’si olan 10 madde de bile “Adam öldürmeyeceksin” der.

Haçlı seferleri, yenilir yutulur bir şey değildir.Çok büyük bir yanlıştır.Daha da büyük hata, haçlı seferlerini Hristiyanlıkla bağdaştırmaktır.Belirttiğim gibi, Kutsal Kitap’ta herşey apaçık bir şekilde yazmaktadır.

Eleştirilecekse, Kutsal Kitabın buyruklarının dışına çıkıp bu Haçlı Seferlerini düzenleyenler eleştirilmelidir ki burada da baş rol oyuncusu olarak Katolik Kilise karşımıza çıkmaktadır; çünkü bazı haçlı seferleri Papa tarafından yönetilmiştir.Bununla birlikte, Haçlı Seferlerinden dolayı Katolik Kilise’yi dahi suçlamak yanlıştır.Eğer günümüz Papa’sı çıkıpta, “Haçlı seferleri Hristiyanlığın yüz karasıdır” tarzında açık, sert ve net bir ifade kullanıyorsa, böyle bir durumda Katolik Kilise dahi suçlanmamalıdır; çünkü geçmişte yapılanın büyük bir günah olduğu, bu gün Katolik Kilisenin başı tarafından bile kabul edilmektedir.

‘Yeryüzüne barış getirmeye geldiğimi sanmayın! Ben barış değil kılıç getirmeye geldim. Çünkü ben oğulla babasının, kızla annesinin, gelinle kaynanasının arasına ayrılık koymaya geldim. İnsanın düşmanları, kendi ev halkı olacaktır’ (İncil, Matta 10:34-36).

Eskiden bu güzel cümlelerin yorumunu daha farklı duymuştum.Bir yerde mi okumuştum, yoksa birisinden mi dinlemiştim inanın ki hatırlamıyorum; ama benim öğrendiğim yorum şöyleydi (hatam varsa lütfen düzeltin):

Mesih İsa, İncil’in bir çok yerinde aile arasında ki bağların önemini vurgulamaktadır.Aile arasında ki bağların her zaman çok güçlü olması gerektiğini söylemektedir ve bu konuda da oldukça hassastır.

Benim öğrendiğime göre, yukarıda ki cümlelerle de Mesih İsa aile arasındaki bağları güçlendirmektedir.

Örneğin burada, Mesih İsa, baba ile oğul arasına gireceğini dile getirmektedir.Bunun anlamı şudur.Normalde baba ile oğul birbirlerini çok sevmektedir.Mesih İsa ise burada araya giriyor ve babadan da oğuldan da en çok kedisini sevmesini talep ediyor.

Peki sonuç ne oluyor?Örneğin ben evliyim.Eğer, ben eşimden daha çok Mesih İsa’yı seversem, eşim de benden çok Mesih İsa’yı severse; zaten otomatik olarak biz eşimle birbirimizi çok sevmiş oluruz; çünkü Mesih İsa’nın evlilik hakkında ki görüşleri apaçık ortadır.Karı ile kocanın tek beden olması gerektiğini, birbirlerine her zaman sımsıkı sarılmaları gerektiğini ifade etmektedir.