Re: Malatya Katliamı Perde Arkası

#29733
Anonim
Pasif

Zirve davasında sanık avukatlarından ilginç sorular
Malatya’da 3 kişinin öldürüldüğü Zirve Yayınevi cinayeti davasının 8’inci duruşmasında sanık avukatlarının, tanıklara misyonerlikle ilgili sorular sorması tartışmalara neden olurken, mahkeme davaya katkısı olmayacağı gerekçesiyle soruları reddetti.

Zirve Yayınevi’nde 18 Nisan 2007’de Alman Tilmann Ekkehart Geske, Necati Aydın ve Uğur Yüksel’i boğazlarını keserek öldürmekten yargılanan Emre Günaydın (19), Salih Gürler (20), Abuzer Yıldırım (19), Cuma Özdemir (20) ve Hamit Çeker (19)’ın yargılandığı davaya devam edildi.

SUZANNA GESKE KATILMADI

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dünkü duruşmada tutuklu sanıklar hazır bulundurulurken, Emre Günaydın’ın babası Mustafa Günaydın, öldürülen Uğur Yüksel’in annesi Hatice Yüksel, Alman basınından temsilciler ve avukatlar katılırken, öldürülen Tilmann Ekkehart Geske’nin eşi Suzanna Geske ise ilk kez dünkü duruşmaya katılmadı.

Duruşma, sanıkların ek iddianamede yer alan “nitelikli yağma” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” suçlamasıyla ilgili savunmaları ile başladı. 5 Tutuklu sanık da bir sonraki duruşmada savunma yapmak için ek süre talep etti. Talebi kabul eden mahkeme bir sonraki duruşmada savunmaların alınmasına karar verdi.

EMRE GÜNAYDIN’IN PSİKOLOJİSİ BOZULMUŞ

Davanın bir numaralı sanığı Emre Günaydın’ın avukatı Niyazi Tokmak, Emre Günaydın’ın hala tek odada ve sürekli ışık altında tutulduğunu belirterek, bu nedenle psikolojisinin bozulduğunu iddia etti. Mahkeme ise bu konuda güvenlik tedbirlerinin kaldırılması kararını verdiğini ve konunun cezaevi savcılığı yetkisinde bulunduğunu belirtti.

İlk tanık olarak dinlenen Ozan Dağhan Çobanoğlu, öğrenci olduğunu, internette chat ortamında tanıştığı Emre Günaydın’ın kendisine Hıristiyanlıkla ilgili sorular sorduğunu, Emre’nin sorularını masum bulduğu için Necati Aydın’la bağlantısını kurduğunu anlattı.

SANIK AVUKATLARINDAN İLGİNÇ SORULAR

Kocaeli Pastörü Wolfgang’ın bacanağı olan Malatya Pastörü Necati Aydın’ın e-mail adresini Emre Günaydın’a kendisinin verdiğini söyleyen Çobanoğlu, sanıklarla hiç yüz yüze görüşmediğini, ancak Emre ile bir kez telefonla konuştuğunu söyledi.

Sanık avukatları ise tanığa, Protestanların örgütlenme şeklini merak ettiklerini belirterek, Hıristiyanlığa ilişkin sorular yönelttiler. Öldürülen Necati Aydın’ın Malatya’ya neden pastör olarak atanmış olabileceğini sorması üzerine Çobanoğlu, Aydın’ın bilgisinin diğerlerinden daha fazla olması nedeniyle atanmış olabileceğini söyledi. Sanık avukatlarının “Kim atadı?” sorusuna ise Çobanoğlu, “Ben genel cümle kullandım” diye yanıt verdi.

Sanık avukatlarının, Protestanların cemaat yapılanması ve Necati Aydın ile Kocaeli Pastörü Wolfgang’ın görevlerine kimler tarafından atandığı yönündeki soruları tartışmalara neden oldu. Müdahil avukatlarının tüm itirazlarına rağmen “misyonerlik” faaliyetlerine dair sorular sormaya devam eden sanık avukatlarına müdahale eden Mahkeme Başkanı, davaya bir katkısı olmayacağı gerekçesiyle soruları reddetti.

ZİRVENİN MUHASEBECİSİ MIĞ DİNLENDİ

Tilmann Ekkehart Geske’nin muhasebecisi Emin Mığ da tanık olarak dinlendi. Mığ, “Ben Tilmann Geske’nin muhasebecisiyim. Olayın olduğu gün, Tilmann Geske’nin Sılk Road adlı şirketinin kapatılması işlemleri için Malatya’ya gelmiştim. Zirve Yayınevi’nde şirketin kapatılması işlemleri için evrakları tamamlayıp çıkacağım esnada 2 kişi büroya geldi. Bunlardan birisi, montundan tanıdığım sanıklardan A.Y. idi. Gelen 2 kişi Necati ile çok samimi bir şekilde konuşuyorlardı. O anki intibam, gelenler ile Necati’nin önceden tanıştıkları şeklindeydi” dedi.

Şirketin kapatma işlemleri için gittiği Ticaret ve Sanayi Odası’ndaki işlemleri bitirmesinin ardından tekrar Zirve Yayınevi bürosuna gittiğini belirten Mığ, “Kapı açılmadı. Telefon açtım bakılmadı. Ben de her Malatya’ya geldiğimde Tilmann Geske ile sürekli yemek yediğim lokantaya gittim. Ancak Tilmann Geske oraya da gelmemişti. Ben de oradan Vergi Dairesi’ne gittim. İşlemler devam ederken, Geske’nin ortağı Angus William Red beni arayarak, Zirve Yayınevi’nde bir şeyler olduğunu söyledi. Olayı böyle öğrendim” diye konuştu.

Sanık avukatlarının “Olaydan haberdar olduktan sonra neden olay yerine gitmediniz de, işlerinize devam ettiniz?” sorusuna karşılık tanık Mığ, “Bana ‘bir tartışma çıktı, bir kişi yaralandı’ dendi. Olayı televizyondan öğrenmişler. İşlerimizin çok az kalması nedeniyle bekledim” cevabını verdi.

http://www.malatyayenigun.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1244&Itemid=2