Hac Cikarmak nedir?

  • Bu konu 8 izleyen ve 8 yanıt içeriyor.
9 yazı görüntüleniyor - 1 ile 9 arası (toplam 9)
  • Yazar
    Yazılar
  • #25946
    Anonim
    Pasif

    Arkadaşlar selam haç çıkarma konusunda beni aydınlatırsanız sevinirim. Yani haç çıkarmanın anlamı nedir ve gerekli midir?

    #28635
    Armagan
    Anahtar yönetici

    Istavroz, ya da haç çıkarmak genellikle bir Katolik ve Ortodoks geleneğidir.

    Bilindiği gibi, İsa haç üstünde öldü ancak ölmeden önce öğrencilerine bir uyarıda bulunarak:

    ‘Beni izlemek isteyen her gün kendi çarmıhını yüklensin ve ardımdan gelsin,’ dedi.

    Bu haç çıkarma, insanların Onu izlediklerinin ya da andıklarını ifade eden bir simgedir. Ben İsa’ya iman ediyorum, anlamına gelir. Ancak Protestanlar, artık şekilciliğe dönüşmüş bu geleneğe biraz da bu nedenle olsa gerek, pek sıcak bakmazlar.

    #32233
    Anonim
    Pasif

    @Evangelist 12397 wrote:

    Istavroz, ya da haç çıkarmak genellikle bir Katolik ve Ortodoks geleneğidir.

    Bilindiği gibi, İsa haç üstünde öldü ancak ölmeden önce öğrencilerine bir uyarıda bulunarak:

    ‘Beni izlemek isteyen her gün kendi çarmıhını yüklensin ve ardımdan gelsin,’ dedi.

    İnsanların buyunlarına bir haç takmaları, onların İsa Mesih’e uyduklarını gösteriri mi ?

    Benim bu sözden anladığım; “Her an ölümle burun buruna gelseniz de, size yapmanızı tavsiye ettiğim şeylerin dışına çıkmayın.” şeklindedir.

    Mesih çarmıh da öldü. ” Ardımdan gelsin “ emri de bunu anlatmakta. Tabi bu , insanların kendilerini şuursuzca ölüme sevketmeleri anlamı taşımaz. Ama sonu ölüm de olsa, Mesih’in yolundan şaşmamak demektir.

    Ben böyle anlıyorum.

    Boyuna takılan Haç kolyeler, biraz şekilcilik olmuyor mu ?

    #32236
    klaus
    Anahtar yönetici

    Sevgili Araf ” boyuna takılan haçların onların İsa Mesih’ e uyduklarını gösterir mi ? ” demişsiniz. Bunu tabi ki Rabbimiz bilir biz yargılamak istemeyiz. Ama bazı kardeşler de bunu takıyor diye şekilci olmuyor inanın. Başta ben dahil olmak üzere, takanlar ruhsal bir esenlik hissettiği için takıyor.

    ”Beni izlemek isteyen her gün kendi çarmıhını yüklensin ve ardımdan gelsin ”

    Benim bu sözden anladığım işe şudur; İsa Mesih’ i hayatınıza aldıktan sonra ondan utanmamak ve inkar etmemek ! Çünkü İsa aynı zamanda der ki ; ” Benden utanan kişiden , ben de yargı günü Babamın önünde utanacağım ”

    Günümüz şartlarında ailemiz veya akrabalarımız içinde onu savunabiliyorsak, İsa Mesihi örnek alarak yaşamaya çalışıyorsak, son ana dek ona sımsıkı bağlı kalıyorsak… evet kendi çarmıhımızı omuzlayıp gözümüz Tanrıda yürüyoruz demektir.

    Her bir kardeşimin kendi çarmıhını yüklenmesi dileğiyle…

    Esen kalın.

    #32237
    Anonim
    Pasif

    Merhaba… sizlerin arasında benim ne kadar sözüm dinlenir bilemiyorum ama kendi şahsım adına şekilcilik diye bişeyin varolmadığına ve bu kelimenin sadece bi takım güçlerin sindirme yada yıpratma planlarının sonucunda türetildiğine inanıyorum…

    Kişi inancı, yaşamak istedikleri, odaklandıkları, adandıkları doğrultusunda istediğini yapabilmeli diye düşünmekteyim….

    söz gelimi benim dünya görüşüm yeryüzünde yaşanacak olan zevklere yönelikse !!!

    karşı cinsi tahrik edebilmek için çeşitli yöntemler uygulayabilir, değişik giysiler giyebilirim ( bu her iki cins içinde geçerli )

    o halde buda şekilcilik olmuyormu ki :)

    zaten düşünüldüğü zaman günümüzde bu gibi şeylere sıkça rastlanmakta…

    kimbilir belkide herkes kendi inançları çerçevesinde şekilcidir zaten :)

    Sevgi ve Esenlikle

    #32235
    Anonim
    Pasif

    Haç kolyesi takan pek çok Mesih inanlısı vardır, bunu takmak ya da takmamak önemli değildir. Bu sadece Hristiyanlığın bir simgesidir. Haç kolyesi takan herkesin gerçek bir hristiyan olduğuna inanmıyorum. Belki ismen hristiyan bir aileden gelebilirler, ama bu onların gerçek birer Mesih izleyicisi oldukları anlamına gelmez. Gerçek bir hristiyan yaşamıyla, davranışlarıyla ve ruhsallığıyla kendisini belli eder. Mesih’in istediği bir yaşam sürer, yaşamında Mesih parlar.

    Quote:
    Evangelistten alıntı
    Quote:
    Istavroz, ya da haç çıkarmak genellikle bir Katolik ve Ortodoks geleneğidir.

    ‘Bilindiği gibi, İsa haç üstünde öldü ancak ölmeden önce öğrencilerine bir uyarıda bulunarak: ‘Beni izlemek isteyen her gün kendi çarmıhını yüklensin ve ardımdan gelsin,’ dedi.

    Evangelist, Katoliklerin ve ortodoksların haç çıkarmaları ya da haç kolye takmalarının nedenini İsa Mesih’in söylemiş olduğu, ‘beni izlemek isteyen çarmıhını yüklensin’sözlerine dayandırdıklarını ima etmiştir.

    İman yolculuğunda ilerlerken Mesih uğruna çektiğimiz elem ve sıkıntılar çarmıhı taşımak anlamındadır. İsa Mesih, bu sözlerle ‘beni izlemek isteyen sıkıntılara, zorluklara katlansın’ demek istemiştir. Çünkü gerçekten Mesih uğruna sıkıntı çeken, zulmedilen çok hristiyanlar vardır. Bu, ‘Mesih’e iman eden herkesin zulüm göreceği’ anlamına gelmez. Ama Mesih’e iman ediyorsak, O’nun yüzünden sıkıntılar çekebiliriz, dışlanabiliriz, terkedilebiliriz hatta öldürülebiliriz bile. Çarmıh taşımanın anlamı budur.

    Haç çıkarmak ya da haç kolye takmak şekilcilik midir? Eğer bir kişi hristiyanım diyorsa, Mesih’e yaraşır bir yaşam sürmüyorsa, ruhsal olarak yeniden doğmamışsa, Mesih’in çarmıha gerilişinin anlamından bihaberse, haç çıkarması , ya da haç kolye takmasının ne anlamı olabilir ki? Rab yüreklere bakar, yaptığımız hareketlere ve taktığımız kolyelere değil.

    Sevgilerimle
    #32232
    Anonim
    Pasif

    Samimi sekilde yazıyorum müslüman bir ailenin cocuguyum ben ve kurtlusu isa mesihle buldum ve hac kolye takıyorum protestanım.Boynumdaki kolyeyle kendimi güvende hissediyorum boynumdaki kolyeyle karizma yapmak gibi bir uyumda yok tisortün icinden hic cıkarmıyorum .

    “Dua ettiğiniz zaman ikiyüzlüler gibi olmayın;onlar ,kendilerini herkes görsün diye havralarda ve caddelerin köse baslarında dikilip dua etmekten zevkler alırlar.Size dogurusunu soleyim,onlar ödüllerini almıslardır.”Matta 5-5

    önemli olan kalbinizden gecendir

    #32234
    Anonim
    Pasif
    real;12448 wrote:
    Samimi sekilde yazıyorum müslüman bir ailenin cocuguyum ben ve kurtlusu isa mesihle buldum ve hac kolye takıyorum protestanım.Boynumdaki kolyeyle kendimi güvende hissediyorum boynumdaki kolyeyle karizma yapmak gibi bir uyumda yok tisortün icinden hic cıkarmıyorum .

    ‘Dua ettiğiniz zaman ikiyüzlüler gibi olmayın;onlar ,kendilerini herkes görsün diye havralarda ve caddelerin köse baslarında dikilip dua etmekten zevkler alırlar.Size dogurusunu soleyim,onlar ödüllerini almıslardır.”Matta 5-5.
    Önemli olan kalbinizden gecendir

    Sevgili Real,
    Haç kolye takanlara karşı değilim kesinlikle, zaman zaman ben de takıyorum ve seviyorum. Demek istediğim şudur: Haç takmak kimseyi hristiyan yapmaz, kimseyi kurtarmaz, ama bir simgedir ve çok önemli bir simgedir. İsa Mesih haçlanmasaydı bizler bugün kurtulmamış olurduk, çünkü İsa Mesih haç üzerinde bize kurtuluş ve yaşam sağladı. Haç, bizlere İsa Mesih’in ölümünü hatırlatıyor. Haç çıkaranlara da karşı değilim, bunu gerçek bir imanla yapıyorlarsa, onları kimsenin yargılamaya hakkı yoktur diye düşünüyorum.

    #33619
    Anonim
    Pasif

    Haç kimseyi hristiyan yapmaz, ya da onların hristiyan olduğunu göstermez boyunlarındaki kolye ayrıca kimseyi de korumaz. Tek koruyucu Rab’dir. Ama anladığım kadar sayın real sizin demek istediğiniz haç size İsa Mesih’i hatırlattığı için, huzur doluyorsunuz ve kendinizi güvende hissediyorsunuz.

    Istavroz çıkarmaya gelince sıra. Istavroz çıkarmak ortodokslukta vardır. Kilisede papaz bir dua okurken, Kitab Mukaddes’ten bir bölüm okurken ya da duadan sonra istavroz çıkarmak “Ben bu duayı kabul ettim” demektir ve “Amin” demeye yakın bir anlamı vardır.Papaz bir duayı bitirdikten sonra istavroz çıkarmak ben bu “duayı kabul ettim, bu duanın yardımı bana gelsin” demektir. Ayrıca istavroz çıkarmak “Ben de İsa gibi haçta ölmeye hazırım” demektir.

    Tüm bu anlamların yanında istavroz İsa’yı temsil ettiği için şeytana karşı kullanılabileceği inancı da mevcuttur. Manevi yönden tehlikede hisseden bir kişi otomatik olarak istavroz çıkarır ve bu da şeytanı uzak tutmak içindir, kötü düşünceleri kafadan atmak için, kendine İsa Mesih’i hatırlatmak içindir.

9 yazı görüntüleniyor - 1 ile 9 arası (toplam 9)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.