Türkiye’de Kapılar Açıldı

  • Bu konu 1 izleyen ve 0 yanıt içeriyor.
1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #25306
    Anonim
    Pasif
    Türkiye’de Kapılar Açıldı :)

    AP, Türkiye ile tam üyelik müzakerelerine gecikme olmaksızın başlanmasına onay verdi.

    AP, Avrupa Liderleri’ne Türkiye ile tüm üyelik görüşmelerine gecikme olmaksızın başlanması çağrısında bulundu ve Ankara’dan daha fazla demokratik reform ile Kıbrıs’ın tanınmasında ilerleme sağlanmasını istedi.

    Avrupa Parlementosu üyeleri, Türkiye ile AB arasındaki müzarekelerin başlamasını destekledi. Parlamentodan 262 red oyuna karşılık 407 kabul oyu çıktı. Avrupa Parlamentosu’nun verdiği bu politik mesaj, Cuma ve Cumartesi günü Brüksel’de biraraya gelecek devlet başkanlarının ve Avrupa Birliği hükümetinin kararlarını etkileyecek. Türkiye AB’ye giriş müzakerelerine başlayacak.

    BBC: Avrupa Parlamentosu Türkiye ile müzakerelere başlanmasını destekleyen planı onayladı.

    Focus: Türkiye’ye kapılar açıldı.

    Spiegel: Avrupa Parlamentosu’ndan Türkiye’ye ‘evet’. Parlamento’daki karşıt görüşte olan Hristiyan-demokratlar bozguna uğradı.

    Stern: ‘Türkiye’ye net bir evet’. Karar bağlayıcı olmasa da evet oylarının çokluğuna bakılırsa oldukça etkili.

    Bild: Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği’nin Türkiye ile tam üyelik müzakerelerini gecikmeden başlatmasını tavsiye eden karar tasarısını 262’ye karşı 407 oyla kabul etti.

    Birçok yabancı gazetenin internet sitesinde haber manşete taşındı.

    (dış haberler servisi)

    JACQUES CHİRAC, FRANSIZ HALKINI İKNA İÇİN TV’DE KONUŞTU : Türkiye’nin üyeliği AB’nin yararına

    Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, ‘Türkiye’yi dışlamak ağır bir sorumluluk getirir’ diyerek Türkiye’ye tam üyelik için tarih verilmesine yeşil ışık yaktı. Chirac, Fransız televizyonunda yaptığı konuşmada, bugün başlayacak olan AB zirvesinde ülkesinin Türkiye konusunda izleyeceği tavır hakkında bilgi verdi. Türkiye’nin AB’ye katılımının Avrupa’nın yararına olacağını belirten Chirac, Türkiye’nin çok büyük bir pazar ve ekonomik açıdan çok güçlü olduğunu kaydetti. ‘Avrupa biraz küçük, Türkiye’nin katılımı ile güç kazanır. Türkiye’yi dışlamak ağır sorumluluk getirir’ dedi.

    BİZ KAYBEDERİZ’

    Türkiye’nin Asya’ya değil Avrupa’ya yönelmesinin Avrupa’nın yararına olduğunu söyleyen Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, medeniyetler, dinler ve kültürler savaşından uzak durulması gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin 1923’ten buyana laik bir devlet olduğunu ve diğer dinlere saygı gösterdiğini belirten Chirac ”kışkırtmayalım, biz kaybederiz” diye konuştu.

    Fransa Cumhurbaşkanı, sözde Ermeni soykırımının koşul olup olmadığının sorulması üzerine de ‘Önemli olan uzlaşma, barış için gösterilen çabalardır’ yanıtını verdi.

    AB’nin gelişmesinin çatışma ile olmayacağını, Türkiye’nin AB’ye katılımında son sözü referandumla Fransızlar’ın söyleyeceğini belirten Chirac, ülkesinin bugünkü zirvede Türkiye’den yana tavır takınacağı mesajını verdi. (AA)


    FISCHER ‘evet’te ısrarcı

    Fransa’dan sonra Türkiye tartışmasının en sert yaşandığı ülkelerden biri de Almanya. Bild gazetesi, ‘Türkiye Gerçekten Avrupa’ya mı Ait?’ başlığı ile Dışişleri Bakanı Joschka Fischer ve Birlik partilerinin (CDU/CSU) Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Wolfgang Schaeuble’nin karşıt görüşlerini içeren makalelerine yer verdi. Türkiye’nin AB üyeliğine ‘evet’ diyen Fischer, bunun gerekliliğine değindi. Fischer:

    ‘Avrupa, 1989 yılında Demirperde’nin kalkmasından bu yana en önemli karar aşamasına geldi. Liderler Türkiye ile müzakerelere başlanması kararı alırlarsa, bu, Avrupa tarihinde yeni bir sayfa anlamına gelecektir. Türkiye’nin AB yolu uzun ve zor, ancak doğru’ dedi. Bu arada İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw da ‘AB’deki Türkiye, Müslüman dünyası için örnek oluşturur’ dedi.


    SCHAEUBLE ‘hayır’da

    Türkiye’nin AB üyeliğine, ‘hayır’ diyen Schaeuble ise Avrupa’nın entegrasyonunun siyasi bir bütünlük içinde sağlanması gerektiğini, bunun da AB’nin sınırsız bir şekilde genişletilmesiyle mümkün olamayacağını savundu. Wolfgang Schaueble, hiç kimsenin Türkiye’nin Güneydoğusu’nda, kendisini Avrupa’da gibi hissedemeyeceğini iddia etti. Dışlanmadan yana olmadıklarını, ancak iyi ilişkiler için Türkiye’nin AB’ye alınmasının şart olmadığını ifade eden Schaeuble, Türkiye’nin İslam ülkelerine örnek olabilmesi için de üyeliğin gerekli olmadığını belirtti. Schaeuble, Hristiyanlar’ın Türkiye’de kilise inşa ya da restore etmesinin mümkün olmadığı sürece, kimsenin din özgürlüğünden bahsedemeyeceğini de öne sürdü. Schaeuble, gazetecilere de ‘Kopenhag Kriterleri yeterli değil’ dedi. Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Lideri Edmund Stoiber ise Ukrayna’nın Türkiye’den daha fazla Avrupa’ya ait olduğunu iddia etti.

    (Dış haberler servisi)

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.