Vatikan: Diğer Kiliseler Geçerli Değil!

  • Bu konu 1 izleyen ve 0 yanıt içeriyor.
1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #24338
    Anonim
    Pasif

    Vatikan: “Diğer kiliseler geçerli değil”

    defaultStatus = 'Haberler > Güncel > Vatikan: “Diğer kiliseler geçerli değil” – 1/1. sayfa';Kaynak: cnnturk.com
    Yer: Türkiye
    Tarih: 11.7.2007
    Vatikan, Katolik Kilisesi dışındaki kiliselerin geçerli olmadığını ileri sürdü. Bu açıklamanın Protestan Kilisesi’nin Vatikan tarafından aforoz edildiği anlamında olduğu tartışılıyor.

    Dinsel Öğretiler Kurulu’nun (DÖK) bugün yayımladığı belgede, yeryüzünde yegane geçerli dinin Hristiyanlık olduğu öne sürülerek, Hristiyanlığın da en mükemmel biçimde Roma Katolik Kilisesi tarafından temsil edildiği iddia edildi.

    Vatikan'ın en önemli kurumlarından biri olan DÖK'ün, Kilise öğretisine ilişkin kimi sorulara yanıtlar” başlığı altında yayımladığı belge, diğer Hristiyan kilise ve cemaatlerinin de dinsel hakikatin temsilcisi sayılabileceği iddiasıyla çoğulcu yaklaşımların savunuculuğunu yapan kimi Katolik ilahiyatçılara eleştiri niteliği taşıyor.

    “Çoğulcu yaklaşımlar hatalı”

    DÖK belgesinde, diğer Hristiyan kiliselerinin inanç sistemlerinin, bünyelerinde; hakikat ögeleri” barındırsa da Papa'nın otoritesini inkar başta olmak üzere önemli eksiklikler içerdiği iddia ediliyor.

    DÖK, İkinci Vatikan Konsili’nin geleneksel Katoliklik öğretisinden farklı bir anlayışı getirdiğini savunan kimi ilahiyatçıların, Hıristiyanlar arası ilişkilerde çoğulcu bir yaklaşımın hakim olmasını isteyen çeşitli görüşleriniyse; temelsiz, hatalı ve yanlış” olarak niteliyor.

    DÖK tarafından bugün yayımlanan yeni belge, Vatikan'da mutlakiyetçi ve benmerkezci çizginin güçlendiğine ilişkin önemli bir gösterge olarak yorumlanıyor.

    “Kiliselerin arası daha da açılacak”

    Hakikat tekelciliği iddiasına dayalı söz konusu yaklaşımın, Roma Katolik Kilisesi’nin Katoliklik dışındaki Hristiyanlarla ilişkilerinde ciddi bir sorun teşkil edeceği de belirtiliyor.

    Roma Katolik Kilisesi, Ortodokslar ve diğer Hristiyan gruplar tarafından sık sık yayılmacılıkla suçlanıyor.

    Uzmanlar, DÖK belgesinde savunulan yaklaşımın, diğer Hristiyan grupların Vatikan'la ilişkilerinde kuşkuculuğun ve yayılmacılık suçlamasının artışını beraberinde getirebileceğine de işaret ediyorlar.

    DÖK belgesinde, Katoliklerin Hristiyanlık dışındaki dinlerin müntesipleriyle ilişkileri konusunda herhangi bir görüş belirtilmiyor.

    Ancak, konunun uzmanı olan yorumcular, DÖK belgesinde Roma Katolik Kilisesi’ni dinsel hakikatin yeryüzündeki yegane ve de en mükemmel temsilcisi olduğunun iddia edilmesinin, Hristiyanlık dışındaki dinlere atfedilen önemin azalmasını da beraberinde getirdiğine değiniyorlar.

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.