Tarihsel ve Arkeolojik Deliller

  • Bu konu 1 izleyen ve 0 yanıt içeriyor.
1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #26119
    Anonim
    Pasif

    Tarihsel ve Arkeolojik Deliller
    Ölü Deniz Tomarları (200 M.Ö.- 70 M.S.)
    ( Yazar: Daniel Wickwire)

    Tanrı’nın Kutsal Kitabını koruma gücünden şüphelenenler için Tevrat, Zebur ve İncil değişmediğine dair başka bir sürü delil vardır. Ortadoğu’da, bilhassa Mısır kumlarının altında binlerce yıl saklı kalan çok sayıda Eski Ahit nüshası bulunmuştur. Ölü Deniz Tomarları Mart ayında 1947 Muhammed al-Dhıb adlı bir bedevi çocuk tarafından kurulmuştur. Bu el yazmaları İbranice olarak yazılmıştır. Ölü Deniz’in (Lut Denizinin) Kuzey Batı tarafındaki bulunan Kumran koyunda, Yahudiler’in Essenilerin katip tarikati tarafından, M.Ö. 200-M.S.70 yıllar arasında yazılmıştır.

    Bilim adamlarına göre bu bulunan metinler tarih boyunca edebiyatın en zengin arkeolojik buluşu sayılır. Bu bulunanlar 40.000 el yazması tomarı oluşturuyordu. Bu 40.000 el yazmasının birleştirilmesinden de 500 kitaplık bir kütüphane oluşturuldu. 1947’de bulunan el yazmaları arasında, Tevrat’ın neredeyse bütün bölümlerinden parçalar vardır. Bu yazmaların yanı sıra Ester Kitabı dışında Eski Ahit’in nüshalarının yazılması M.Ö.2.yüzyıl ile M.S.70 yılları arasındaki tarihlere ait olduğu halde, bu Eski Ahit metinleriyle, 1008 tarihli Leningrad Kodeksi Masoretik Metni arasında, manayı değiştirecek bir fark yoktur.

    Ölü Deniz Tomarları bulunmadan önce, Eski Ahit’in mevcut olan en eski el yazmaları M.S.1000 yılına ait idi. M.S. 1000 yılına ait İbranice olarak yazılmış el yazmaları, ‘Masoretik Metinler’ olarak bilinir. Kumran’da bulunan Eski Ahit nüshalarının yazılması M.Ö. 2.yüzyıl ile M.S. 70 yılları arasındaki tarihlere ait olduğu halde, bu eski Ahit metinleriyle 1008 tarihli Leningrada Kodeksi Masoretik Metni arasında manayı değiştirecek bir fark yoktur. Bu durum, şu an elimizde bulunan Eski Ahitler’in güvenilir olduğunun başka bir kanıtıdır. Ölü Deniz Tomarları Londra ‘İngiliz Müzesi’ ve Yeruşalim’in ‘Shrine of the Book’ adlı müzesinde görülebilir.

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.