Nuh Tufanı..

  • Bu konu 1 izleyen ve 0 yanıt içeriyor.
1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #27673
    Anonim
    Pasif

    Yaratılış’taki Tufan anlatımı,diğer eski çağ anlatımlarıyla karşılaştırıldığında daha gerçekçi ve daha az mitolojik bir yapıya sahip olduğu görülür.İsimler farklıdır.
    Sümerliler ,Nuh’u “Ziusudra” olarak,Babilliler ise “Utnapishtim” olarak adlandırmışlardır.

    Bir insana belirli boyutta bir gemi inşa etmesi emredilir,çünkü Tanrı dünyada büyük bir tufan gerçekleştirecektir. Bu insan da,kendisine söyleneni gerçekleştirir,tufandan canlı çıkar ve gemiden çıktıktan sonra bir kurban sunar,Tanrı yaşamın yok olmasından sonra pişmanlık duyar ve insanla antlaşma yapar. Tüm bu olayların özünde tek bir tarihi olay yatmaktadır.

    Dünya üzerinde muhtelif tufan öyküleri anlatılmaktadır..
    Grekler,Hintlile,Çinliler,Meksikalılar,Kuzey Amerika Yerlileri ve Hawaii adalarının halklarıda aynı tufanı anlatmaktadırlar.
    Sümer, kralları tarafından tarihte bir referans noktası olarak alınmıştır. Olağanüstü uzun bir yaşam(onbinlerce yıl)süren sekiz kralın ismi sıralandıktan sonra listeye şu cümleyle ara verilmiştir.
    “Arkasından tufan ,bütün dünyayı silip süpürdü. ve krallık tekrar gökyüzünden indirildiği zaman,krallık ilk olarak Kish’in oldu”

    Asıl öykünün Yaratılış’ta aktarıldığına dair bir çok geçerli neden vardır. Diğer anlatımlarda metnin bozukluğunu gösteren ayrıntılar eklenmişken,sadece Eski Antlaşma’nın Yaratılış kısmında tufanın yılı ve Nuh’un hayatıyla kronoloik ilişkisi olan diğer olayların tarihleri verilmektedir.

    Aslında Eski Antlaşma’daki tufan bölümünün metni gemilerin seyir defterlerine benzer.
    Kübik Babil gemisinin, kimseyi kurtarması mümkün değildi;yapısından dolayı her dalgada başka bir yana devrilecekti.
    Kutsal Kıtap’ta anlatılan geminin biçimi ise dikdörtgen prizmasıdır..Alçak uzun ve geniş formu onun rahatlıkla dalgalarla mücadele etmesine yardımcı olacaktır..

    Putperest metinlerde iletilen yağmurun yağma süresi yedi gün betimlenen yıkımı oluşturmak için yeterli değildir..

    Dağların su altında kalması için su seviyesinin en azından yaklaşık 5.200 metre olması gerekmektedir..Bu durumda yedi günden daha uzun süreli bir yağış olması akla daha yatkındır..
    Babil anlatımındaki suların bir günde çekilmesi ise aynı derecede anlamsızdır.

    Eski Antlaşma’nın yaratılış kısmıyla diğer anlatımların arasındaki en belirgin farklılık ise,bu geminin kahramanına ölümsüzlüğün armağan edilmesi. ve yüceltilmesidir.
    Kutsal Kitap ise Nuh’un günahına odaklanır..Bu gerçekçi itiraf sadece doğruyu iletmeye çalışan bir anlatımda yer alabilir.

    Bazıları bu tufanın çok büyük boyutlu ancak yöresel olduğunu iddia etmektedirler..Ancak tüm yeryüzünü kaplayan bir tufanı destekleyen jeolojik kanıtlar mevcuttur.

    Tufan öncesi son dönem hayvanlarının iskelet parçaları dünyanın bazı bölgelerindeki derin yarıklarda bulunmuştur.Bu durumun en mantıklı açıklaması ise bir tufan olarak görülmektedir.

    Yükseklikleri 42.67 ile 91.44 metre arasında değişen tepelerde bulunan derin yarıkların oluşumları en uygun şekilde tufanla açıklanmaktadırlar. Bulunan iskeletlerinin hiçbirinin tam olmaması nedeniyle,hayvanların
    (mamutlar ayılar,kuşlar,öküzler,sırtlanlar,gergedanlar,geyikler ve sayısız küçük memeliler) bu yarıklara canlı olarak düşmüş olmaları ya da sele kapılıp sürüklenmeleri olası değildir..
    Taşlaşmış iskelet parçaları üzerindeki kalsit mineral çökeltileri bunların su altında kalmış olduklarını göstermektedir.
    Benzeri yarıklar yeryüzünün bir çok bölgesinde bulunmuştur..
    Kanıtlar,böylesine etki yaratan bir olayın bir yıllık bir zaman içinde gerçekleşmesini gerektirmektedir.

    Kaynak
    Hüküm Gerektiren Yeni Kanıtlar.
    Josh McDowell

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.