Kutsal Kitap nasıl yazıldı ve bizim için korunup nasıl günümüze kadar ulaştı?

  • Bu konu 2 izleyen ve 3 yanıt içeriyor.
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #25515
    Anonim
    Pasif

    Kutsal Kitap nasıl yazıldı ve bizim için korunup nasıl günümüze kadar ulaştı?
    ( Yazar: Kay Arthur)


    Kutsal Kitap’ın yazarları, Tanrı tarafından yönlendirilip tam olarak Tanrı’nın istediği sözleri yazdılar. Orjinal yazıya aynı zamanda ‘otograf’ denir. Katipler, yani yazıcılar, daha sonra da bu otograflardan parşömen ‘kurumuş hayvan derileri’ üzerine ya da papirüs (sazların iç taraflarından yapılan kağıda benzer olan bir materyal) üzerine kopyalar yazdılar.


    Her ne kadar orjinal otograflardan bir tanesi elimizde yoksa da, orjinallerin çok sayıda el yazma kopyaları vardır. Kutsal Kitap’ın asıl otoğraflarının kopyaları herhangi eski bir kitaptan çok daha fazladır.

    Yazıcı,bir otografın kopyasını hazırlarken eksikliği, yanlışlığı, ya da fazlalıği olmasın diye özel bir takım işlerden geçerdi. Herhangi bir yanlışlık bulunduğu zaman, bütün kağıt atılırdı!


    Neden o kadar çok dikkat ederlerdi acaba? Çünkü Tanrı’nın Sözü’nü ele alırlardı. Tanrı’nın Sözü’nde herhangi bir değişiklik ve farklılık olamaz. Gücü ve anlayışı sonsuz olan Tanrımız tek bir söz bile insan tarafından değiştirilmesin diye kendi sözünü dikkatle korudu. İsa Mesih bize bu konuda seslenip güven veriyor:



    ‘Size doğrusunu söyleyeyim, gök ve yer ortadan kalkmadan, her şey gerçekleşmeden, Kutsal Yasa’dan ( yani Eski Antlaşma’dan) ufacık bir harf ya da nokta bile eksilmeyecek’ (Matta 5:18).


    Kutsal Kitap her ne kadar 66 kitapçıktan oluşup 1400 ya da 1800 yıl boyunca yazılmış olsa da , hiçbir kısmı diğer bir kısımla çelişmeden birbirine uymaktadır. Bu nasıl olabilir? Çünkü Tanrı Sözüdür.

    Kutsal Kitap neden yazıldı?

    Kutsal Kitap, Tanrı’nın kim olduğunu ve O’nu hoşnut eden bir yaşamın nasıl yaşandığını öğrenmek isteyen herkes için yazıldı.

    Tanrı bizimle yakın bir ilişki kurmak istiyor. Bize, ‚Baba’ olmak istiyor. Böyle bir ilişkinin olabilmesi için Tanrı’nın bizimle konuşması gerek. Bize kendisinin kim olduğunu, nasıl yakın bir ilişkiyi başlatabileceğimizi anlatması gerek. Aynı zamanda kendisine itaat etmekle geçen bir hayatın ne kadar mutlu olacağını ve kendisine itaat etmemekle geçen bir yaşamın kötü sonuçlarını bilmemizi istiyor.


    Kutsal Kitap bize yaşam hakkında bilmemiz gereken her şeyi öğretir. İşte, bu yüzden Kutsal Kitap’ı okuyup anlamalısınız..



    #30367
    Anonim
    Pasif

    KUTSAL KİTAP NEDEN YAZILDI?

    Westminister İnanç Açıklaması bu soruyu şöyle açıklamaktadır:
    Doğanın ışığı, yaratılışın işleri ve Tanrı’nın sağlayışı, insanları özürsüz bırakacak derecede Tanrı’nın iyiliğini, bilgeliğini ve gücünü gözler önüne sermiş olmasına rağmen bunlar, kurtuluş için gerekli olan Tanrı ve O’nun isteğine ilişkin bilgiyi sunmada yetersiz kalır. Bu nedenle Rab birçok kez ve çeşitli yollardan kendisini göstermekten ve isteğini Kilisesine açıklamaktan; ardından gerçeğin daha iyi bir şekilde korunması, duyurulması ve ayrıca kilisenin, benliğin düşkünlüğüne, Şeytan’ın ve dünyanın kötülüğüne karşı daha sağlam durması ve teselli bulması için Kutsal Söz’ün tamamının yazıya geçirilmesinden hoşnut olmuştur.

    Tanrı, Halkına isteğini açıklamak eskiden çeşitli yollar kullanmıştır. Eskiden kullanılan bu açıklama biçimleri artık sona erdiğinden Kutsal Yazıların varlığı son derece gerekli olmuştur.

    Kutsal Yazıya, ya da diğer adıyla Tanrı’nın yazılı Sözüne, Eski ve Yeni Antlaşmanın tüm kitapları dahildir.

    Rab’bin esenliği artan ölçüde sizlerle olsun!
    #30502
    Anonim
    Pasif

    Kutsal Kitapı Kim Yazdı? gv ( Yazar: Artur Kay)
    Kutsal Kitap’ın kendisi, gelmiş geçmiş bütün kitaplardan farklı bir kitap olduğunu söylüyor. Farklı olan tarafı da, onun Tanrı’nın Sözü olması, Tanrı tarafından yazılmış olmasıdır. Tanrı tarafından yazılmış derken, şunu demek istiyoruz: İnsanlar, Tanrı tarafından yönlendirilerek yazdılar. İncil’de bu söz, orjinalinde ‚Tanrı’nın soluğu ile yazılmış’ anlamında geçer. Hatta doğrudan İncil’in bu konuda neler söylediklerine bir bakalım:

    ‘Kutsal Yazılar’ın tümü Tanrı esinlemesidir ve öğretmek, azarlamak, yola getirmek, doğruluk konusunda eğitmek için yararlıdır.

    Bunlar sayesinde Tanrı adamı her iyi iş için donatılmış olarak yetkin olur’ (2.Timoteos 3:16-17).

    Bu ayet ile Tanrı bize Kutsal Kitap’ın kendisinden geldiğini ve neye inanıp nasıl yaşayacağımızı öğretiyor. (Doğruluk sözü, Tanrı’nın söylediğine göre yaşamak demektir). Kutsal Kitap aynı zamanda da nerede yanlış yaptığımızı da göstermektedir (azarlamak burada bu anlamdadır). Fakat Tanrı’nın Sözü bu kadarla da bitmiyor.

    Kutsal Kitap bize yaptığımız yanlışı nasıl düzeltebileceğimizi de gösteriyor. Kutsal Kitap, eğer Tanrı’ya kulak verirsek ve O’nun dediğine itaat edersek, yaptığımız eğri işleri düzeltme fırsatımız olduğunu söylüyor. Bu bize büyük bir ümit veriyor, değil mi? Üstelik bize nasıl yaşamamız gerektiğini de gösteriyor. Böylece hayatta karşılaştığımız her durumda nasıl davranmamız gerektiğini biliyoruz.

    İsa Mesih, tüm insanların günahlarını kaldırmak için çarmıhta ölmeden az önce kendisine iman edecek olan bütün kişiler için dua etmişti. O duada , Baba Tanrı’dan her imanlıyı ‚kutsamasını’ diledi. Kutsamak, ‚ayrı bir yere koymak’ demektir. Yani, İsa her imanlının Tanrı tarafından, Tanrı için ayrı bir yere konulmasını diledi.

    Sonra İsa, Tanrı’nın bizi nasıl ayrı bir yere koyacağını da söyledi:

    ‘Onları gerçekte kutsal kıl. Senin sözün
    gerçektir’ (Yuhanna 17.17).

    İsa’nın dediğine göre, gerçek, Tanrı’nın Sözü’dür. O zaman gerçeği (Yani Kutsal Kitap’ı) bildiğin ve onun dediklerine göre yaşadığın zaman , dünyadaki diğer insanlardan farklı olacaksın. Tanrı’nın Sözü’ne itaat etmek, seni Tanrı için ayrı bir yere koyar! Bu nedenle Kutsal Kitap’ın ne olduğunu, neler öğrettiğini bilmeliyiz. Kutsal Kitap’ı anlamak için onu tek başına doğru okumanın ve anlamanın yolunu ögreneceğiz.

    #30119
    Anonim
    Pasif

    Kutsal Kitap Nasıl Sıralanmıştır? (Kay Artur)

    Kutsal Kitap iki bölüme ayrılır: ‘Eski Antlaşma ve Yeni Antlaşma. Eski Antlaşma’dan sonra Yeni Antlaşma gelir. Kutsal Kitap’ın başında, Eski ve Yeni Antlaşma’da bulunan 66 kitapçığın adını ve sırasını gösteren bir fihrist bulacaksın. Karşınızda da her kitabın hangi sayfada bulunduğunu görebilirsiniz.

    Kutsal Kitap’ı açtığınızda her bir kitabın ayrı ayrı bölüm ve ayetlerden oluştuğunu göreceksiniz. Kutsal Kitap ilk yazıldığında bölüm ve ayetler yoktu. Bu ayrımalar Kutsal Kitap daha kolay okunsun ve araştırılsın diye yüzlerce sene sonra koyuldu.

    Bu bölümler ve ayetler belli bir söz ararken de çok faydalı olmaktadır. Örneğin bir kişi size Kutsal Kitap içinde belli bir ayete bakmanızı isterse, size önce kitapçığın adını, sonra da bölümün numarasını, en sonunda da ayetin numarasını söyleyecektir. Böylece Yuhanna 3:16, ‘Yuhanna’ kitapçığı, 3. bölüm ve 16.ayet demektir. Eğer birden fazla ayet okumak gerekirse şöyle yazılır: Yuhanna 3:16-36). Bu örnekte Yuhanna kitapçığının 3. bölümünü açıp, 16. ayetten, 36. ayete kadar okunması gerekmektedir.

    Bazı kitaplarda önce sözleri sonra da bulacağınız bölüm ve ayet numarasını göreceksiniz. Örneğin şöyle:

    Çünkü Tanrı dünyayı o kadar çok sevdi ki, biricik Oğlu’nu verdi. Öyle ki, O’na iman edenlerin hiçbiri mahvolmasın, ama hepsi sonsuz yaşama kavuşsun’ (Yuhanna 3:16).

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.