Kambriyen Patlaması

  • Bu konu 1 izleyen ve 0 yanıt içeriyor.
1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #27306
    Anonim
    Pasif

    Klasik Darwinci Evrim Teorisi’nin en genel anlatımına göre başta tek hücreli bir canlı oluşmuş, canlılar önce türlere, sonra cinslere, sonra familyalara, sonra takımlara, sonra sınıflara, sonra filumlara ayrılmışlardır. Yüz milyonlarca yıl süren bu ayrışmadaki safhalar hep yavaş yavaş aşılmıştır.

    Oysa Kambriyen Patlaması bu genel düşüncenin yani canlılığın yavaş evriminin zıddını söylemekte fosil bulgularıyla belgelemektedir. Milyarlarca yıl boyunca yaşamın gelişimi neredeyse durağandı.

    Cambrian.jpg

    Derken aniden bu durağan dünya, yaşamın tarihindeki en coşkun patlamalardan birini yaşadı. Fosil kayıtları farklı yaşam formlarının son derece sıradışı bir artışını ortaya koyuyor. Kaya tabletlerinde kabuklu ve iskeletli hayvanların ortaya çıkışı görünmektedir.

    Bir bilim insanının bu konuda şu açıklaması dikkate değer:

    Fosil kayıtlarıyla ilgili en dikkat çekici (ve aynı zamanda en şaşırtıcı) şey belki de bu kayıtların başlangıcıdır. Fosiller oldukça bol miktarlarda ilk olarak alt Kambriyen çağının kayalarında ortaya çıkar ve bunlar yaklaşık 600 milyon yıl öncesine aittir.

    Daha eski çağlara (Prekambriyen) ait kayalar, çok eski organizmaların bazı izleri dışında neredeyse tamamen fosilsizdirler. Bu iki kaya grubu arasındaki fark o denli büyüktür ki, bir paleontolog ömrü boyunca büyük bir umutla prekambriyen katmanlarını araştırabilir ve yine de hiçbir şey bulamayabilir (ve birçoklarının yaptığı da budur); ama bir kez Kambriyen çağına ayak bastı mı fosiller dünyasına da girmiş olur; büyük bir yaşam formu çeşitliliğine, iyi korunmuş, dünya çapında yaygın ve göreli olarak basit olma özelliğine sahip fosiller. Bu, en eski basit fosillerin ilk özelliğidir ve evrimciler açısından tam bir şoktur. Gözle görülür bir düzen ve sıralanmışlık içinde tedrici bir biçimde ortaya çıkmaktan ziyade jeolojik bir patlamayı andırır tarzda çıkagelirler

    .

    Kambriyen öncesi dönem olarak bilinen Prekambriyen dönemde 3 milyar yıl kadar sadece bakterilerin ve mavi-yeşil alglerin hüküm sürdüğünü fosil kayıtları söylemektedir.Bu dönemin 15 yada 20 milyon yıllık bir çeşitlenme süreci olduğu söylenmektedir.Fakat türlerin atasal formlarının olmayışı kompleks yapılarıyla birlikte belirlenmeleri kafalarda soru işaretleri doğurmaktadır.

    Bunun belkide iki cevabı olabilir ,

    1- Bugün bildiğimiz şekliyle tüm yaşamın temeli olan karmaşık çok hücreli organizmaların ortaya çıkışı, uyum sağlayıcı değişimlerin yavaş ve tedrici bir “evrimsel” birikimiyle değil, ani ve nitel bir sıçramayla oldu.

    2- Tanrı ,türleri yani canlılığı belirli bir dönem içerisinde kendi kompleks,karmaşık sistemleriyle birlikte yaratmıştır.Türler ,çevresel modifikasyonun etkisiyle kendi içinde çeşitli cinslere ve alt dallara ayrılmıştır .Fakat bu değişim türler arası bir geçişi değil tür içi çeşitlenmeyi kapsar. Dolayısıyla değişim sınırlıdır.

    Sizce hangisi ?

    Peki ne olmuş da daha erken kayaçlarda yer almayan türler Kambriyen döneminde tümüyle ortaya çıkmıştır?

    saygılarımla

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.