Hristiyanlara Kötü Muamele Kınandı

  • Bu konu 1 izleyen ve 0 yanıt içeriyor.
1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #24430
    Anonim
    Pasif

    Avrupa, Hıristiyanlara kötü muameleyi kınadı

    Avrupa Parlamentosu aralarında Türkiye’nin de olduğu bazı ülkelerde Hırıstiyan azınlığa “zulme varan kötü muamele yapılmasını” kınayan bir tasarıyı kabul etti..

    Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye’nin de aralarında olduğu bazı ülkeleri kınayan bir tasarıyı kabul etti. Parlamento’da büyük çoğunluğun oylarıyla kabul edilen tasarı, Hıristiyanların dini azınlık olduğu ülkelerde “zulme varan kötü muamele görmeleri” üzerineydi. AP tasarısında Irak, Çin, Vietnam, Türkiye, Filipinler ve Pakistan’da “Hıristiyan azınlığın haklarının çiğnendiği, kötü muamele gördükleri” öne sürüldü. İki parlamenterin karşı oy kullandığı, birinin oylamaya katılmadığı AP’deki oturumda, söz konusu kınama tasarısı 57 oyla kabul edildi. Ülkelerdeki olaylara tek tek değinilmezken, “Hıristiyan azınlığa mensup kişilerin şiddete maruz kaldığı, dinleri yüzünden saldırıya uğradıklarına” dikkat çekildi. Söz konusu ülkelerin hükümetlerini bu kişilerin korunması ve güvenliğini sağlama konusunda da uyaran tasarıda şöyle dendi:

    ‘Irkçılık Vurgusu’

    “Kamu yetkilileri tüm dinlere mensup kişileri, vatandaşlarını korumakla görevlidir. Buna Hıristiyan azınlığın ırkçılık ve baskıdan korunması da dahildir…” Tasarıda en çok uyarılan ve kınama konusunda altı çizilen ülke Çin Halk Cumhuriyeti oldu. Bu ülkede Katolik Kilisesi’nin büyük dini baskı altında olduğu, birçok üyesi ve din görevlisinin yıllarca tutuklandığı, kimilerinin hapiste öldüğü vurgulandı. Çin Halk Cumhuriyeti daha önce ABD’deki insan hakları kuruluşları tarafından hazırlanan raporlarda da benzer konulardaki uygulamalarıyla eleştiriliyordu.

    Güvercinli mesaj da kâr etmedi

    AVRUPA Parlamentosu’nun tasarısında kötü muameleye örnek verilmiyor. Ancak Türkiye yakın tarihlerde yaşanan birkaç olay nedeniyle Avrupa’da tepki görmüştü. 2006’nın başında Trabzon’daki Santa Maria Kilisesi rahibi Andrea Santoro’nun silahlı bir saldırı sonucu yaşamını yitirmesi büyük yankı yaratmıştı.

    Geçtiğimiz yılın nisan ayında ise Malatya’da Hıristiyanlığı anlatan kitapların dağıtımını yapan yayınevine düzenlenen saldırıda aralarında Alman uyruklu Tilmen Gesse’nin de bulunduğu üç kişi boğazları kesilerek öldürülmüştü. Katliamın ardından Malatya’da aralarında valinin de bulunduğu yetkililer, Gesse’nin çocukları ile güvercin uçurarak barış mesajları vermişti.

    (Fikret Aydemir – Brüksel) 27.12.2007

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.