Doğuş bayrami

  • Bu konu 1 izleyen ve 0 yanıt içeriyor.
1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #25815
    Anonim
    Pasif

    24/25 Aralık: Kutlu Doğuş (Noel)

    Kutlu Doğuş (Noel), Tanrı’nın İsa Mesih’de beden almasının kutlanmasıdır. Tarihsel olarak bir çok kilisede gerçekleşen ayinlerde okunan Kutsal Kitap ayetleri İsa’nın doğumu, bebeklerin katlini, Mısır’a kaçış konularını içermekteydi. Kutlu Doğuş Dönemi 24 Aralık gecesi güneşin batması ile başlar ve 5 Ocak sabahı güneşin doğması ile biter. Bundan dolayı bu döneme Kutlu Doğuşun (Noel’in) 12 Günü’de denmektedir. Kutlu Doğuş ve Epifani için belirlenmiş olan takvim zamanları hem Batı hem Doğu kiliseleri için aynıdır. Ancak bir çok Doğu kilisesi hala daha 13 gün geriden gelen orijinal Julian takvimini kullanmaktadır. Julian takviminde 25 Aralığa gelindiğinde bizim kullandığımız takvim 7 Ocak günündedir ve onların takvimi 6 Ocak gününde iken bizimki 19 Ocak günündedir.

    Kutlu Doğuş, Roma’da kış dönemini kutlamak amacıyla 25 Aralıkta gerçekleştirilen pagan festivallerine bir alternatif olarak kutlanmaya başlanmıştır. M.S. 274 senesinde Roma imparatoru Aurelyan tarafından tesis edilen bu kış bayramına Yenilmez Güneşin Doğumu adı verilmiştir. O zamanlar bir azınlık olan Hristiyanlar ya bu kutlamalardan uzak durup sertçe reddetmişler ya da bazıları inançlarına ihanet ederek bu kutlamalara katılmışlardır. Kutlu Doğuş kutlamasına dair elimizdeki en eski deliller M.S. 335 senesini göstermektedir. O seneler civarlarında Roma imparatorluğu vatandaşı olan Hristiyanlar, Tanrı’nın İsa Mesih’de beden almasını 25 Aralık tarihinde, pagan bayramına karşılık kendi Hristiyan inançlarının ilanı olarak kutlamaya başlamışlar ya da bu kutlamaları başka bir tarihten bu tarihe kaydırmışlardır.

    Bu esnada Doğu’da ise kış dönemi tarihi olarak 6 Ocak kabul edilmekteydi; bundan dolayı Yenilmez Güneşin Doğumu isimli bayram bu tarihte kutlanılmaktaydı. İskenderiyeli Hristiyanlar Tanrı’nın beden almasını 6 Ocak tarihinde kutlamaya başlayarak, azınlık olarak yaşadıkları pagan toplumda kutlama gerçekleştirme fırsatını bulmuşlardı. Bu Hristiyanlar bu bayrama “manifesto” anlamına gelen Epifani ismini vermişlerdi.

    Günümüzde Kutlu Doğuş, Tanrı’nın beden almasının kutlaması, Epifani ise İsa’nın yabancı uluslara hizmetinin başlangıcı olarak kabul görmektedir.

    24 Aralık Kutlu Doğuş Arifesi olup 25 Aralık Kutlu Doğuş Bayramıdır. Kutlu Doğuşu kutlanmaya ve hatırlanmaya değer kılan şey şudur: Nasıralı İsa yüceliğinden soyunur, vaat edilen Mesih olarak aramıza gelip bizlerden biri gibi olur; Tanrı Sözü İsa vaat edilen Mesih olarak aramıza gelmiştir. Kutlu Doğuş dönemi Arife Akşamı (24 Aralık) ile başlar Epifani ile sona erer. Bu dönem İsa Mesih’in beden alıp aramıza gelmesi ve dünyamıza ışık olması üzerinde durulur. Kutlu Doğuş Dönemi Mesih İsa‘nın vaftizi ile sona erer. 25 Aralık ile başlayan Kutlu Doğuş Bayram haftasının son günü (31 Aralık/1 Ocak) “Kutsal İsim Günü” olarak -her adın üzerinde olan ad “İsa-immanuel (Tanrı bizimle)” kutlanır.

    Presbiteryen.org

    Sevgiyleeee

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.