Babtist Kiliseler.

  • Bu konu 2 izleyen ve 1 yanıt içeriyor.
2 yazı görüntüleniyor - 1 ile 2 arası (toplam 2)
  • Yazar
    Yazılar
  • #26957
    Anonim
    Pasif

    Babtist.

    İngiliz Puritanistlerin devamıdırlar.Kutsal Kıtab’ı inanç ve hayatlarının temeli sayarlar. 16. yüzyıl sonlarında cemaat’larını Devlet Kilisesinden bağımsız saymışlar.

    ‘Kutsallar Cemaatı’ adıyla aralarında bir birlik oluşturmuşlardır. Devletin baskıları sonucu, bazı üyeleri İngiltere’yi terk etmiştir. Cemaatın ileri gelenlerinden John Smyth 1608 de Amsterdam’a yerleşmişti.

    Burada ‘Kutsallar Cemaat’ inanlıların dan bazıları, Smyth’den ayrılarak Thomas Helwy yönetiminde (1611-12) tekrar İngiltere’ye döndüler.

    Babtist’leri benzeri ‘Vaftiz’ eyleminde bulunan Mennonitlerle kimsenin karışmaması için, kendilerine ‘Vaftizciler’ anlamında ‘Babtistier’ ismini vermişlerdir.

    Zamanla,Babtistler, Avrupa ve Amerikanın çeşitli ülkeler’ine yayılmıştır.

    Cemaat hayatının temelini, Pazar ibadetleri teşkil eder. İbadet içeriğini belirleyen kesin bir metin yoktur. Vaaz’larının ana merkezini, Kutsal Kıtap’tan, alınan metin ve ayetler oluşturur.
    İbadetlerinde Kutsal Kıtap’tan, metinler okunur. İlahiler söylenir.

    Komünyon ayini, ekseriya ayda bir yapılır.Ayinde bölünen ekmek tabii ekmektir ve cemaat üyeleri sırayla birer parça alırlar, şarap kadehinden de yudumlarlar.

    Ancak bunu bir sakrament değil, bir hatıra olarak algılarlar. Hafta içinde de çeşitli toplantılar düzenlerler.

    Cemaat içinde görev yapan, pastor ücretini ve diğer giderleri, bağlı bulundukları Merkez tarafından yada spansorları tarafından karşılanır. Kilise içinde idari birim cemaat ya da ihtiyarlık kuruludur.
    Bu kurul,sene’de bir toplanır.

    Günümüzde, Protestan Kiliseler Birliği üyesidirler.İSA MESİH’i TANRI’nın RUH’sal Oğlu, Dünyanın kurtarıcısı ve Efendisi sayarlar.

    Vaftizin çocuklara değil, ergenlik çağına girmiş inananlara gerekli olduğunu, iman ve vaftizin birbirinden ayrılamayacağını savunurlar.

    Kilisenin ve devletin ayrılığı prensibini benimserler. Kilise’de ruhani İnsan otoritesini kabul etmezler.’ 1975 tahminlerine göre dünyada yaklaşık 35 milyon Babtistin var olduğu sanılmaktadır.Kurallı ve karizmatik olmayan bir yapıları vardır.

    #35206
    Anonim
    Pasif

    `Vaftizin çocuklara değil, ergenlik çağına girmiş inananlara gerekli olduğunu, iman ve vaftizin birbirinden ayrılamayacağını savunurlar.`
    Bence bu cok onemli ve mantikli. Isa Mesih`i iyi anlayabilmisler..

2 yazı görüntüleniyor - 1 ile 2 arası (toplam 2)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.