2 bin yıllık antik kent kaderine terk edildi

  • Bu konu 2 izleyen ve 1 yanıt içeriyor.
2 yazı görüntüleniyor - 1 ile 2 arası (toplam 2)
  • Yazar
    Yazılar
  • #25367
    Armagan
    Anahtar yönetici

    sebastegoon.jpg

    Roma İmparatoru Augustus tarafından M.Ö 20 yılında kurulan ve imparatorluğun en önemli 12 kentinden birisi sayılan Sebaste’nin, bakımsızlık yüzünden tanınmayacak halde olduğu bildirildi.

    İki kilise, bir hamam, çok sayıda höyük ve geniş yerleşim alanıyla dikkat çeken Sebaste Antik Kenti’nin, tarihi eser kaçakçılarının ve kirliliğin kol gezdiği bir yere dönüştüğü ileri sürüldü.

    Uşak’ın Sivaslı ilçesine bağlı Selçikler Belde Belediye Başkanı Osman Çakar, 1966 yılında Dr. Nezihi Fırat ve ekibi tarafından Uşak’ta yapılan ilk bilimsel kazıda, bir kısmı gün yüzüne çıkarılan Sebaste’de halen birçok tarihi alanın toprak altında bulunduğunu bildirdi.

    Çakar, 1992 yılına kadar bölgede bir müze bulunduğunu, burada bir görevlinin eserlerle ilgilendiğini, ancak daha sonra müzenin, taşınabilir bazı eserlerle Uşak’a geçtiğini kaydetti.

    Şimdi tarihi alanın kirlilik yüzünden perişan bir halde bulunduğunu ifade eden Çakar, “Benim yüreğim bunu kaldırmıyor. Bu halde burayı terk etmek doğru değil. En son iki yıl önce jandarma denetiminde bölgeyi biraz temizledik. Ancak şimdi yine kirli ve bakımsız” dedi.

    “Kaçakçıların hedefi”

    Eski müze bölgesindeki tarihi eserlerin kaçakçıların hedefi haline geldiğini belirten Çakar, millet olarak herkesin Sebaste’deki tarihi eserlerden sorumlu olduğunu bildirdi.

    Yetki verilmesi durumunda bölgenin temizlenip ziyarete açılabileceğini belirten Osman Çakar, antik kentin derhal açık hava müzesi haline getirilmesi gerektiğini kaydetti.

    Müze görevlisinin alınmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı ile çeşitli yazışmalar yaptıklarını, ancak sorunu çözemediklerini ifade eden Çakar, “Tarlalardan çıkan bir sürü tarihi eseri buraya getirip bırakıyoruz. Müze müdürlüğü tarafından kayıt altına alınmış, üzeri numaralanmış eserler burada duruyor ve korunamıyor.

    sebaste2goon.jpgBölgenin derhal etrafı çevrilmeli, eserler temizlenmeli ve ziyaretçiler için uygun hale getirilmeli. Bize yetki verilirse bunları yaparız” dedi.

    Çakar, tarihi eserlerin bilim adamlarınca öngörüldüğü gibi değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

    “Tarihten anlamam ama korunması gerektiğini bilirim. Buradan, önce tahta bir kapı çalındı, yıllarca aradık ama bulamadık. Bölgede çok sayıda eser var. Gün yüzüne çıkartılmayanlar da var.

    Bu eserler kaçakçıların ilgisini çekiyor. 1986 yılında bölgenin açık hava müzesi olmasıyla ilgili çalışma başlatıldı, ödenek ayrıldı. Sonra durduruldu. Bu taşların üzerindeki şekillerin ne anlama geldiğini bilmiyoruz. Belki çok değerli. Buradan bir eser çalındığında sorumlusu sadece ben olmam.

    Millet olarak hepimiz sorumlu oluruz. Bölgedeki çalıntı ve kaçak kazıların önüne geçmek için derhal bu alana ilgi gösterilmeli.”

    Sebaste antik kenti

    MÖ 20 yılında Roma İmparatoru Augutus tarafından Apollo Kehanet Ocağı’nın tavsiyesine uyularak, ‘sadık’ anlamına gelen Sebaste adıyla kurulan antik kent, Roma döneminde Phrygie’nin 12 önemli şehrinden biri haline geldi.

    MS 6 yüzyılda piskoposluk merkezine dönüşen bölgede, iki büyük kilise ve bir hamam kalıntısı bulunuyor.

    #31654
    Anonim
    Pasif

    Nekadar hazin dimi? ülkemizde bulunan çoğu tarihi ve kültürel eserler genelde şuan avrupanın çeşitli ülkelerinde sergileniyor. Hep kaçırıldı hep satıldı. T abi kalanlarda kaderlerine terk edildi. Keçilere yuva oldu kalan tarihi kentler.Sözüm ona kültür bakanlığımız var.

2 yazı görüntüleniyor - 1 ile 2 arası (toplam 2)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.