Re: İngiltere’de şeriat mahkemeleri oluşturuldu

#30916
Anonim
Pasif

Dün gece mesaj attıktan sonra aklıma geldi…

Ben işletme bölümünden mezunum ve bölümde okurken hukuk dersi de alıyordum. Hukuk hocamız ise bir İngilizdi. Dersleri anlatma esnasında kendi ülkesinden de örnekler verirdi.

Ondan bazı şeyler öğrenmiştim…

Şimdi İngilterede ki hukuk sistemiyle Türkiyede ki hukuk sistemi arasında çok büyük farklar vardır.

Misal, Türkiye’deyiz, bir kişinin 100 YTL parasını çalmış olalım. Hakim karşısına çıktık, yargılandık ve mahkeme bizi suçlu buldu. Şimdi bu dakikadan sonra ne oluyor? Hakim yasa kitabını açıyor, “yaptığımız suçun cezası nedir” bunu buluyor ve kitapta yazılana göre bize bir ceza veriyor. Evet, hakim yasa kitabında yazılan cezayı, gerekçeli nedenlerini açıkladığı zaman arttıra bilir ya da azaltabilir de. Ama bunlarda yasalar da yazılıdır. Yani Türkiye hukukunda hakimler A’dan Z’ye tüm cezaları yasalara göre verirler.

İngilterede bu sistem bu şekilde değil, çünkü İngiltere’nin yasaları yok, devamlı gelenek ve göreneğe göre ceza verirler. Örneğin İngiltere de olalım ve yine bir kişinin 100 YTL parasını çalmış olalım. Mahkemeye çıktık, hakim bizi yargıladı ve suçlu buldu. İşte, İngiltere de, bu nokta da hakim yasa kitabını açıp size ceza vermez. Burada gelenek ve görenek devreye girer ve daha önceden 100 YTL para çalana ne ceza verilmiş ise size de o cezayı verirler.

İlk bakıldığında, Türkiye deki hukuk ile İngilteredeki hukuk aynı şeymiş gibi gözükebilir. Sonuçta Türkiyede 100 YTL çalan herkese aynı ceza veriliyor (çünkü yasalar önünde herkes eşittir), İngilterede de 100 YTL çalan herkese aynı ceza veriliyor. Ama Türkiye’de ceza yasalara göre verildiğinden dolayı ve bu yasaların da bir kitabı olduğundan dolayı siz kendi kafanıza göre madde ekleyip çıkartamazsınız; ama ingiltere de cezalar gelenek ve göreneğe göre verildiğinden dolayı işte bu noktada gelenek ve görenekleri öne sürerek İngiltere’deki ceza sistemine kafanıza göre birşeyler ekleyip çıkartabilirsiniz.
Ki bence bu şeriat mahkemelerinin açılmasıda bu gelenek ve görenekle alakalı bir şeydir. Yani muhtemelen, İngiltere’ye şeriat bu gelenek ve göreneklere göre ceza verme sisteminin açığından yararlanarak girmiştir.


Sayın Evangelist,

Dün gece çok uykusuzdum, gergindim de biraz… Mantıklı düşünememişim… Bu sabah kalktığımda fark ettim… Evet gerçekten de Hristiyanlık şeriata karşıdır. Sonuçta Hristiyanlık ceza vermeye ve cezalandırmaya karşıdır. Sebeb ne olursa olsun hep af edin der, böyle bir durumda da şeriat geçersiz olur, haklısınız yani…

Ama şuda var; aslında İncil, bizim hep İncil’de yazılana göre yaşamamızı ister. İnsanın hayatını tamamiyle İncil’e göre şekillendirmesi, İncil’in dışında davranışlar sergilendiği zaman insanlar tarafından ‘Kutsal Metinler’in dışına çıkıyorsun’ denmesi bir şeriat mıdır yoksa değil midir tartışılır… Ama sonuç olarak Hristiyanlık her zaman bağışlamayı ve af etmeyi savunur ve cezalandırmanın da karşısındadır.