Re: Türkiye’deki MOR GABRIEL Manastirinin arazisi konusunda uzlaşmazlik

#32753
Armagan
Anahtar yönetici

“Mor Gabriel” Avrupa gündeminde
Mardin, Midyat’ta bulunan Mor Gabriel Manastırı’nın arazilerini kaybetme riski, Avrupa gündemine taşındı. Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyesi bir grup parlamenter, manastırın arazileri korumak için harekete geçti.

STRASBOURG – 17 Subat, 09- Mardin’in Midyat ilçesinde bulunan ve dünyanın en eski ve en faal Hıristiyan ibadet merkezlerinden biri olan Mor Gabriel Manastırı’nın arazilerini kaybetme riski, Avrupa gündemine taşındı. Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyesi bir grup parlamenter, manastırın arazilerinin korunması için Avrupa Konseyi’nin karar organı olan Bakanlar Komitesi’nden araya girmesini istedi.

Hollandalı Hıristiyan Demokrat parlamenter Pieter Omtzigt öncülüğündeki parlamenter grubu, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne ilettiği yazılı soru önergesinde, Mor Gabriel Manastırı ile Yayvantepe, Eğlence ve Çandarlı köyleri arasında başlayan anlaşmazlık çerçevesinde, manastırın arazilerine el konulma riskinin doğduğunu iddia ediyor.Böyle bir durumun, “dünya kültürel mirası açısından potansiyel olarak tamir edilemez sonuçları” olacağını belirten Avrupalı parlamenterler, 1600 yılı aşkın bir geçmişe sahip manastırın “dini, kültürel ve tarihgi açııdan olağanüstü öneme sahip bir sit alanı” olarak muhafaza edilmesini istiyorlar.

Konu, Türkiye’deki Süryani Ortodoks kilisesi ve mensuplarının kültürel haklarını da Avrupa gündemine taşımış durumda. Avrupalı parlamenterlerin soru önergesinde, Türkiye’nin, Yahudi, Ermeni ve Rum cemaatlerine, Lozan Antlaşması temelinde tanıdığı hakları Süryani Ortodoks cemaatine tanımadığı, Süryani Ortodoksların kendi dillerini Türkiye’de öğrenmelerinin mümkün olmadığı, bunun için Oxford üniversitesine gitmek zorunda kaldıkları not ediliyor.

Mor Gabriel Manastırı’nın çevre köylerle arazi anlaşmazlığı Midyat Asliye Hukuk ve Sulh Ceza mahkemelerine de taşınmış durumda. Konu hakkında 11 Şubat’ta Midyat Asliye Hukuk Mahkemesi’nde yapılan üçüncü duruşmada, davanın 4 Mart’a, Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki davanın ise 6 Mayıs’a ertelenmesine karar verildi. Avrupalı parlamenterler, manastırın Türk mahkemeleri önünde adil yargılanıp yargılanmadığının yerinde görülmesi için Avrupa Konseyi’nin duruşmalara heyet göndermesini de talep ediyorlar.



YORUMLAR:

usertext.gif

Mine N. Kürekçi – Ankara

18 Şubat 2009, Çarşamba 14:09

Müslüman bir Türk olarak, Süryani kardeşlerimizi destekliyorum. Artık bu yağmala durdurulmalı. Oradaki aşiret reisleri zaten yeteri kadar zengin, bir de Süryanilerin mülklerine mi göz diktiler?

Quote:
Abgar Delismen – İstanbul

17 Şubat 2009, Salı 11:49

Sayın Cem Yılmaz, 1611 senedir orada bulunan bir manastır ve toprakları neden birilerini bu kadar rahatsız ediyor? Koskoca Midyat”ta başka bir yer kalmadı da mı o topraklara göz dikiliyor? Hem manastırın çevresindeki topraklar o bölgenin en bakımlı ve ağaçlıklı yeri. Duvarların sadece güvenlik amacı ile yapıldığını sizlerde gayet iyi biliyorsunuz ama birilerinin oyununa geliyorsunuz.