Re: Pavlus ve sevgi üzerine.

#37275
Anonim
Pasif

Pavlus;
“Peygamberlikte bulunabilsem, bütün sırları bilsem, her bilgiye sahip olsam, dağları yerinden oynatacak kadar büyük imanım olsa, ama sevgim olmasa, bir hiçim.” I. Korintliler: 13/2

Tanrı “sevgi” ise, Hristiyanlık “sevgi dini” ise; Pavlus, sevgi olmadan dağları yerinden oynatabilecek imanın gerçekleşebileceğini nasıl düşünmüş olabilir ?
İnsan Tanrı değildir.
Tanrısal prensipler ve Tanrı’nın istekleri yine Tanrı esini olmadan kavranamaz.
Ancak Tanrı, mantıksal hatâ da yapmaz.
Dört yıldır İncil’i öğrenme gayretindeyim.
Fakat maalesef, Pavlus’u anlayamadım/özümseyemedim henüz.

Sevgili Zakay.
Diyorsun Ki:

Tanrı “sevgi” ise, Hristiyanlık “sevgi dini” ise; Pavlus, sevgi olmadan dağları yerinden oynatabilecek imanın gerçekleşebileceğini nasıl düşünmüş olabilir ?

Pavlus,”dağları yerinden oynatabilecek iman”derken ne demek istiyor.?

Tanrısal esintiler, bazen doğa üstü verilebilinir,bence Pavlus’un burdaki düşüncesi “İmanın” güç olarak sahip olduğu değeri vurgulamaktır.bu vurguyu da “dağları yerinden oynatma” olarak ele alışıdır, “Doğaüstü verilen tanrısal bilği”
Derken,şunu demek istiyorum,Tanrı bazen esinlerken bunu da yapabilir.yani,olağan üstü şeyleri de kullanabilir,burda yaptığı, sevgideki güç tanımıdır.
Pavlus 1 Korintliler 13’cu ayet sonunda diyor ki: İşte kalıcı olan üç şey vardır İman umut ,sevgi.Bunların en değeri sevgidir.
Sevgi her şeyin başıdır.sevgisiz kuru bir iman sizce saçma değil mi.? Sabır,sevkat,hoşgörü,itaat,sevinç,mutluluk,inayet,anlayış,paylaşım,dinginlik,iç huzur bunlar sevgi ile var olan kavramlardır.Sevgi olmadan İMAN olmaz,aynı şekilde sevgi olmadan umut olmaz.
Pavlus diyor ki:
“Tanrı’nın saklı bilgeliğinden gizemli biçimde söz ediyoruz.”Tanrı’nın bize lütfettiklerini bilelim diye,bu dünyanın ruhunu değil,Tanrı’dan gelen Ruh’u aldık Ruhsal kişilere ruhsal gerçekleri açıklarken,Tanrı’nın lütfetiklerini insan bilgeliğinin öğrettiği sözlerle değil,Ruh’un öğrettiği sözlerle bildiririz.1 Korintliler 2:12

Pavlus’u anlayamadım özümseyemedim diyorsunuz.
Kutsal Kıtap’ta yer alan,Pavlus’un 13 mektubu, İncil’in büyük bir bölümünü oluşturur.

İsa’nın Mesih’in ,göğe alınmasından sonra mucizevi bir şekilde İsa’yla karşılaşmış ve iman ederek, kurtuluş müjdesini Yahudi olmayan uluslara iletme görevini almış ,Kutsal Ruh’un esiniyle değişik kişi ve topluluklara mektuplar yazmıştır
Bu mektuplar sırasıyla, Romalılar, I. ve II Korintliler. Galatyalılar, Efesliler, Filipililer, Koloseliler, I. ve II. Sela*nikliler, I. ve II. Timoteos, Titus ve Filimon’dur.Bu mektuplar sırasıyla, Romalılar, I. ve II Korintliler. Galatyalılar, Efesliler, Filipililer, Koloseliler, I. ve II. Sela*nikliler, I. ve II. Timoteos, Titus ve Filimon’dur.

Kutsal Kıtapta 2 Korintlilerde:
“Aklımı kaçırmış gibi konuşuyorum. Ben Onun daha üstün bir hizmetkârıyım. Ben daha çok emek verdim, hapse daha çok girdim, sayısız dayak yedim, çok kez ölümle burun buruna geldim. Beş kez Yahudilerden otuz dokuzar kırbaç yedim. Üç kez değnekle dövüldüm, bir kez taşlandım, üç kez deniz kazasına uğradım. Bir gün bir gece açık denizde kaldım.Sık sık yolculuk ettim. Irmaklarda, haydutlar arasında, gerek soydaşlarımın gerekse öteki ulusların arasında tehlikelere uğradım. Kentte, kırda, denizde, sahte kardeşler arasında tehlikelere düştüm.Emek verdim, sıkıntı çektim, çok kez uykusuz kaldım. Açlığı, susuzluğu tattım. Çok kez yiyecek sıkıntısı çektim, soğukta çıplak kaldım. Öbür sorunların yanısıra, bütün kiliseler için her gün çektiğim kaygının baskısı var üzerimde. Kim güçsüz olur da ben güçsüz olmam? Kim günaha düşürülür de ben onun için yanmam?”
Şamda Kral Aretasın valisi beni yakalatmak için kenti denetim altına almıştı. Ama beni küfe içinde surdaki bir pencereden sarkıttılar; böylece onun elinden sıyrılıp kaçtım”
2 Korintliler: 11

Bu kadar açık ve net kendisini anlatan Pavlus’u nasıl anlayamadınız ,? Bende bu, dediğinizi anlayamadım.!
Tanrı’nın lütfu, İsa Mesih’in sevgisi, seninle olsun sevgili Zakay.

Esenlikle.