Re: Malatya Katliamı Perde Arkası

#28603
Anonim
Pasif

Malatya katliamı davasında reddi hakim talebi

gp_161546.jpg

Ölenlerin yakınları avukatlarıyla birlikte Malatya Adliyesi’ne geldi.

Malatya katliamı davasında müdahil avukatlar reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme heyeti duruşmanın sesli ve görüntülü kayıt altına alınması talebini de reddetti.

MALATYA- Duruşma nedeniyle, sabah erken saatlerden itibaren Malatya Adliyesi çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Tutuklu sanıklar Emre Günaydın (19), Salih Gürler (20), Abuzer Yıldırım (19), Cuma Özdemir (20) ve Hamit Çeker (19) de jandarma ve polis ekiplerinin güvenlik önlemleri altında adliyeye getirildi.

3. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmayı izlemek için Hollanda Büyükelçiliği Siyasi İşler Başkanı Erkan Keskinsoy, Almanya Büyükelçiliği Müsteşarı Martin Grand, Avrupa Konseyi Türkiye Delegasyonu’ndan Drago Bellado, Norveç Büyükelçiliği Komisyon Şefi Yardımcısı Stion Cristiansen, iyarbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu, İnsan Hakları Derneği Doğu ve Güneydoğu Bölge Başkanı Niki Perinçek, öldürülen Alman Tilmann Geske’nin eşi Suzanna Geske, Necati Aydın’ın eşi Şemse Aydın, Emre Günaydın’ın babası Mustafa Günaydın, mağdur avukatı Orhan Kemal Cengiz ile bazı sanık yakınları ile yabancı ve Türk basınından gazeteciler adliyeye geldi.

Tutuklu sanıklar Emre G., Salih G., Cuma O., Abuzer Y. ve Hamit C.’nin adliyeye getirilişi sırasında geniş güvenlik önlemleri alındı, zanlılar hızlı bir şekilde içeriye alındı.

YAYINEVİNİN BİLGİSAYAR KAYITLARININ SUÇLA İLGİLİ YOK”

Malatya’daki yayınevinde 1’i Alman, 3 kişinin öldürülmesiyle ilgili davanın üçüncü duruşmasında söz alan müdahil avukatlar, 31 klasörden oluşan dava dosyasındaki 16 klasörün yayınevinin bilgisayar kayıtlarıyla ilgili olduğunu, suçla ilgisi olmadığı için dosyadan çıkarılmasını talep etti. Mahkeme heyeti, Cuma Özdemir dışındaki sanıkların dışarı çıkarılmasını istedi. Sanıklar henüz dışarıya çıkarılmadan müdahil avukatlarından Özkan Yücel Soylu, söz aldı. Cinayetin tutuklu beş sanığının bir sabah uyandıklarında kendilerini katil olarak bulduklarını savunan Soylu, ”Bu sanıklar oluşan hoşgörüsüzlük ikliminin sonucudur. Bu sanıkları suça yönlendiren çete, dışarıda hala faaliyetlerine devam ediyor. Bu çocukların adaletli yargılanması için mahkemenize görev düşüyor. Mahkeme ve savcılık yanlış yönlendirilmeye çalışılıyor. Savcılığa yalan yanlış yönlendirme mektuplar geliyor, bir kişi gazete gazete dolaşıp kamuoyunu yanlış yönlendirmeye çalışıyor. Yani bu çete faaliyetlerine devam ediyor” dedi.

”16 KLASÖR DOSYADAN ÇIKARILSIN”

Dava dosyasının 31 klasörden oluştuğunu belirten Soylu, şöyle devam etti:

”31 klasörün 16’sı Zirve Yayınevi’nin bilgisayar kayıtlarından oluşuyor. Bu dosyalarda Hristiyan olduğu söylenen insanların isimlerinin olduğu söyleniyor. Bu insanlar da risk altında olabilir. Bu 16 klasörün suçla ilgisinin olmadığını düşünüyoruz. Onun için bu 16 klasör dosyadan çıkarılsın. Başka mağdurlar da oluşturulmasın.”

Soylu, konunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne intikal etmesi istenmiyorsa, mahkeme heyetinin bağımsızlığı ve tarafsızlığı açısından bu taleplerinin değerlendirilmesini istediklerini, bunun için 14 Şubat 2008’de Adalet Bakanlığı’na da dilekçe ile başvurduklarını söyledi.

REDDİ HAKİM TALEBİNDE BULUNULDU

Malatya’daki yayınevinde 1’i Alman 3 kişinin öldürülmesiyle ilgili davanın üçüncü duruşmasında müdahil avukatlar reddi hakim talebinde bulundu, mahkeme heyeti de, talebin değerlendirilmesi için yazılacak dilekçenin Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesini kararlaştırdı.

SESLİ VE GÖRÜNTÜLÜ KAYIT TALEBİNE RED

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada sanıklar dinlenmezken, müdahil avukatlar, duruşmanın sesli ve görüntülü cihazlarla yapılmasını istedi. Mahkeme heyeti, talebi reddetti. Müdahil avukatları, mahkeme heyetinin tarafsızlığına ve bağımsızlığına gölge düştüğünü öne sürerek, reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, bu talebin değerlendirilmesi için 7 gün içerisinde yazılacak dilekçenin Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar verdi. Duruşma, 17 Mart 2008 tarihine ertelendi.

OLAY

Malatya’da Zirve Yayınevinde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel boğazları kesilerek öldürülmüş, polis, zanlılardan Salih Gürler (20), Cuma Özdemir (20), Hamit Çeker (19) ve Abuzer Yıldırım’ı (19) olay yerinde yakalamıştı.

Olaydan sonra üçüncü katın penceresinden kaçmak isterken düşerek yaralanan Emre Günaydın, kaldırıldığı İÜ Turgut Özal Tıp Merkezinde tedavi altına alınmış, tedavisinin ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı. Davanın ilk duruşması 23 Kasım 2007, ikinci duruşması da 14 Ocak 2008 tarihinde yapılmıştı

http://www.gazeteport.com.tr/GUNCEL/NEWS/GP_161460