Re: Kurandan Kelimeler
-Hristiyanlar sizin gibi anlamak zorunda değil..
böyle yazmışsın…aslında haklısın bi bakıma herkes istediği gibi düşünmekte konuşmakta ve anlamakta hürdür…aslında neden tartışıyosunuz bu gibi konuları anlam veremiyorum..siz sizi yaradana Allah kelimesini yakıştırmıyorsanız kullanmayacaksınız elbet….Rabbimiz YHVH’ye allah sözcüğünün kullanılmasının ben de yanlış olduğunu düşünüyorum demişsin…burdada kendi çemberinde haklı olablirsin…bende sizin dilinize ALLAH KELİMESİNİ YAKIŞTIRMIYORUM..SİZCE BEN BU SÖYLEDİĞİMDE HAKSIZMIYIM
OZAMAN SİZ RABBİNİZE Allah demeyin….demeyin ki sizin dilinize bizim için çok kıymetli herşeyden yüce bu kelime girmesin
Çok detaylı bir konu ve açıkçası bu konuda fikir beyan edipte “kesinlikle bu böyledir” diyemiyorum. Çünkü bu konuda bilgimi yeterli bulamıyorum. Eğer bu konuda bilgili bir kişi varsa ve beni aydınlatırsa gerçekten teşekkür borçlu olurum.
Ama yazınıza (ya da diğer müslüman arkadaşların yazısına) eleştiri getirmek istiyorum. Arapça diyorsunuz… Bizim Allah kelimemiz diyorsunuz… Arapça kelimelerin sözlüğümüzden atıldığı zaman birbirimizi anlayamıyacağımızı savunuyorsunuz ve bir nevi Arapça ile gurur duyuyorsunuz… GARİPSİYORUM! Acaba Arapça’nın ya da diğer dillerin çıkış sebebini biliyor musunuz? Dünyadaki farklı diller insanların büyük bir günahından dolayı ortaya çıkmıştır. Lütfen Babil Kulesi olayını, Yaratılış bölümünden, okuyun ve farklı dillerin neden dünya da var oluduğunu oradan öğrenin. Eğer okursanız inanıyorum ki “Arapça Arapça” diyemezsiniz ve dünyadaki farklı dillerin aslında insanların günahlarından dolayı meydana çıktığının bilincine varıp Arapça’da dahil başka herhangi bir dili övüp yüceltemezsiniz.
Gelelim konumuza… Allah mı? Tanrı mı? YHWH mi?
Hristiyanlar “Allah” kelimesini telafuz etmek istemiyorlar çünkü Allah kelimesinin putperest inançtan (ay tanrı dan) türediğini biliyorlar.
“Tanrı” kelimesinin geçmişini ele alırsak da “Allah” kelimesinin geçmişinden pek de aydınlık bir tarihe sahip değildir.
Dolayısıyla, mantıken, hem “Allah” hem de “Tanrı” kelimelerinin kullanılmasına karşıyım.
Gelelim “YHWH”ye… Bu konuda açıkçası bilgisizim ve dolayısıyla YHWH kelimesi de kullanılmalıdır diyip bir hataya düşmekte istemiyorum. Evet, “YHWH” kelimesi Eski Antlaşmada yaklaşık 7000 kez geçmektedir ama Yeni Antlaşmada yani İncil’de “YHWH” kelimesi BİR KEZ BİLE GEÇMEMEKTEDİR. Hal böyle olunca da “YHWH” kelimesinin kullanımı doğrudur diyemiyorum. Ayrıca şu an yehova şahitlerinin sapkın inanışına ve onların kutsal kitap çevirilerine baktığımda ise, kendilerini haklı çıkartmak adına yehova kelimesini Yeni Antlaşmaya sonradan uydurduklarını ve böylece kendi sapkın inanışlarının propakandasını yaptıklarını görüyorum. Dolayısıyla bir Hristiyan olarak, “YHWH” kelimesini telafuz edip de bu tarz sapkın inanışlara destek vermekte istemiyorum.
Peki böyle bir durumda hangi kelimeyi kullanacaz? İşte bunu bende bilemiyorum… Ama bildiğim bir şey var, Adem’le birlikte hepimiz bir günaha düştük. Günah içinde doğduk, günah içinde yaşıyoruz ve günah içinde öleceğiz. Bu farklı kelimelerde (yani farklı dillerde) hep günahlarımızdan ötürü türediler (Babil Kulesi olayı). Günahlı bir şekilde, günahlı anne ve babalarımızdan miras aldığımız hayatımızda günahlı kelimeleri kullanıyoruz. Sanırım tüm olan biten de bu.
Tüm bunlara rağmen, bursali68 kardeşimin yazdıklarına katılmamak elde değil. Ben bir HRİSTİYAN OLARAK, “Allah” kelimesiyle de, “Tanrı” kelimesiyle de ya da “YHWH” kelimesiyle de aynı şeyi kast ediyorum. Dolayısıyla bu noktada kelimelere çok takılmamak gerekir.
Bir Hristiyan olarak, “Allah” kelimesiyle müslümanların inanmış olduğu Yaratan’ı kast ediyorsam, evet burada büyük bir sorun var demektir. Ama eğer bir Hristiyan olarak “Allah” kelimesiyle, Üçlü Birlik doğasına sahip Yaratıcıdan bahsediyorsam, BENCE burada bir sorun yoktur.