Re: Kanın sesi ancak adaletle susar

#28576
Anonim
Pasif

Öldürülen gazeteci Hrant Dink anıldı

http://www.cnnturk.com/FotoGaleri/index.asp?PID=318&GID=420953

19 Ocak, 2008 18:44:00 (TSİ)

Hrant Dink, 19 Ocak 2007’de öldürülmüştü

8207BD933BD023419BF42220r.jpg

19 Ocak 2007’de uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, bugün düzenlenen çeşitli etkinliklerle anıldı.

Gazeteci Hrant Dink, geçen yıl silahlı saldırıda hayatını kaybettiği Halaskargazi caddesi üzerindeki Agos Gazetesi binası önünde düzenlenen törenle anıldı.

Törene katılanlar, Halaskargazi caddesindeki Agos Gazetesi önünde öğle saatlerinden itibaren toplanmaya başladı.

Gazete binası önünde silahlı saldırının gerçekleştiği yere Hrant Dink’in fotoğrafları ile “Hrant için, adalet için” yazısının bulunduğu dövizler konuldu.

Törene katılanlar buraya karanfiller bıraktı ve mum yaktı. Törende, Türkçe ve Ermenice “Yiğidim aslanım burada yatıyor”, “Fırat türküsü”, “Sarı Gelin” türküleri dinletildi.

Daha sonra Hrant Dink’in silahlı saldırıya uğradığı saat 14.58’e kadar Ermeni çalgısı “duduk” çalındı. Törene katılanların ellerinde Türkçe, İngilizce, Ermenice ve Kürtçe yazılı davizler taşıdığı görüldü.

Bu arada, Harbiye-Osmanbey arasımdaki yol tören bitene kadar trafiğe kapatıldı.Törende, saat 14.58’de Hrant Dink anısına bir dakika saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra hazırlanan ortak basın açıklamasını gazeteci Oral Çalışlar okudu.

“Alışmak mümkün değil”

Açıklamada, Dink’in ölümünün üzerinden 1 yıl geçtiği hatırlatılarak, 19 Ocak’ın ülkede vicdanı olan insanların acı günlerinden birisi olduğu, aradan 100 yıl geçse de unutulmayacağı ifade edildi.

Açıklamada şöyle denildi:

“Onsuzluğa alışmak mümkün değil, Hrant hepimizindir. Akla, vicdana seslenen bir devrimciydi. Bu ülke onu sevdi, insanları içten kucaklar, güven verirdi. Dosttu, kardeşti, yürekten konuşan bir hakikat anlatıcısıydı. Hrant bir Ermeniydi. Ermenilerin, Süryanilerin sesi çıkmayanların varlığını yeniden fark etmemizi o sağladı. Geçmişimizle yüzleşmek için içimizden birisi olarak hepimize el uzattı. Onsuz bir yıldır çok yalnızız, onsuz hüzünlüyüz.”

4811090.jpg

Rakel Dink: “Adalet isteğimiz için burdayız”

Hrant Dink’in eşi Rakel Dink de gazete binasının penceresinden yaptığı konuşmada, “Bugün adalet isteğimiz için buradayız. Bizi acılarda akraba ettiler. Maalesef yasta kardeşlik de bugün cesaret istiyor” dedi.

TCK’nın 301’inci maddesine de değinen Dink, “Keşke çutağımı yaşatsalardı da, hapiste olsaydı, çünkü yaşatsalardı bugün gerçekten 301’den hapisteki üçüncü ayı olacaktı” diye konuştu.

Bu arada, konuşmalar sırasında törene katılan bazı gruplar arasında gerginlik yaşandı. Bazı gruplar, polisin cadde üzerine kurduğu barikatı yıktı.

Törene, Rakel Dink’in yanı sıra kızları Sera ve Delal, oğlu Arat, gelini Karoline ile Adalet Ağaoğlu, Ali Bayramoğlu, Akın Birdal, Hindistanlı yazar Arundhati Roy, milletvekili Sırrı Sakık, Joost Lagendijk ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Beyoğlu’nda arbede çıktı, polis müdahale etti

Bu arada Beyoğlu’nda, gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesini protesto için yürüyüş yapan bir grup ile başka bir etkinlik için bekleyen grup arasında yaşanan arbedede, bir polis memuru ile bazı göstericiler yaralandı.

Polis ile göstericiler arasında ara sokaklarda yaşanan kovalamaca sırasında bazı göstericiler gözaltına alındı. Çıkan olaylarda bazı göstericiler yaralandı. Diğer göstericiler ise ara sokaklara girerek dağıldı.

Dink anmasında gözaltına alınanlar serbest

Beyoğlu’nda, dün Hrant Dink’i anma yürüyüşü sonrasında çıkan olaylara karıştıkları iddiasıyla gözaltına alınan 14 kişi, serbest bırakıldı.

İstiklal Caddesi’nde Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i anmak amacıyla yürüyüş düzenleyen grup ile başka bir etkinlik için bekleyen grup arasında yaşanan, bir polis memuru ile bazı göstericilerinde yaralandığı olaylarda gözaltına alınan 3’ü kadın 14 kişi, bugün işlemlerinin tamamlanmasının ardından Beyoğlu Adliyesi’ne sevk edildi.

Cumhuriyet Savcısı tarafından ifadeleri alınan 14 kişi serbest bırakıldı.

HRANT DİNK ABD’DE ANILDI

Gazeteci Hrant Dink, öldürülmesinin birinci yıl dönümünde, Washington’da düzenlenen dini törenle anıldı. St. Mary Ermeni kilisesinde Dink için düzenlenen ayine, ağırlıkla Washington bölgesinde yaşayan Amerikan Ermeni toplumunun mensupları katıldı.

Ülke genelindeki anma törenleri

Ankara:

agun03.jpg

Gazeteci Hrant Dink, öldürülmesinin birinci yılında, Ankara’da bazı sivil toplum örgütlerince anıldı. Hrant Dink’in öldürülmesini protesto eden dövizler taşıyan gruptakiler sloganlar eşliğinde Yüksel caddesindeki İnsan Hakları Heykeli önüne geldi.

Saygı duruşunun ardından yapılan açıklamada, “Dink’in öldürülmesinin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen olayın arka perdesinin gizlendiği” iddia edildi.

Gazeteci-yazar Can Dündar, Hrant Dink’in, “Hepimiz Ermeni, hepimiz Kürdüz, hepimiz bu ülkenin özgür insanlarıyız” dediği için öldürüldüğünü öne sürdü.

Dündar, “Bugün bu sloganları atabiliyorsak ülkenin geleceğinden umutluyuz demektir. Bundan sonra bize düşen bayrağı yere düşürmemektir. Önemli olan buradaki kardeşlik duygusunu yaşatabilmektir. Katillere inat kardeşimiz Hrant” diye konuştu.

Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay da Hrant Dink’in öldürülüşüyle ilgili “delillerin karartıldığını” öne sürerek, “çağdaş gazeteciler olarak bu olayın karartılmaması için ellerinden geleni yapacaklarını” söyledi.

Konser ve slayt gösterisinin yapıldığı etkinliğe, DTP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan da katıldı.

Hrant Dink Memleketi Malatya`da anıldı

İstanbul`da uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen Hrant Dink, Malatya merkezde ki Soykan Parkında toplanan yaklaşık 150 kişilik grup üyesi, Hrant Dink`in öldürülmesini protesto etti

19 Ocak 2007 tarihinde, genel yayın yönetmenliğini yaptığı Agos gazetesinin Şişli Halaskargazi Caddesi üzerindeki binası önünde kafasından vurularak öldürülen gazeteci Hrant Dink , ölümünün birinci yıldönümünde Doğum Yeri olan Malatya `da anıldı.

Soykan Parkında bir araya gelen Hrant Dink sevenleri, terör lanetleyerek sloganlar attı, Kürtçe slogan ve dövizlerin ağırlıkta olduğu “Hrant Dink `i unutmadık, unutturmayacağız” yazılı pankart dikkat çekti.

Malatya `da ki anma mitingine Sanatçı Suavi ve DTP Milletvekili Hamit Geylani katıldı.

Ellerinde dövizler taşıyan eylemcilerden bazılarının zafer işareti yaptığı gözlenirken, protesto eylemi olaysız olarak sonuçlandı.

İzmir:

İzmir’de ÖDP, EMEP, DTP, SDP, DSİP, KESK, ESP, Ege 78’liler Derneği, İHD gibi bazı sivil toplum örgütleri ve partililer, Hrant Dink’in öldürülmesinin birinci yıldönümü nedeniyle, Konak Meydanı’nda toplandı.

“Hepimiz Hrant Dink’iz”, “Hepimiz Ermeniyiz”, “Adalet İstiyoruz” pankartları taşıyan ve aynı sloganları atan grup adına Günseli Kaya ve Coşkun Üsterci basın açıklaması yaptı.

Cinayetin bağıra bağıra geldiğini savunan Günseli Kaya, devam eden davada henüz ilerleme sağlanamadığını iddia etti. Coşkun Üsterci ise “Hrant Dink, insanların tanımadıkları birilerine kurşun sıkabildiği bir aşamaya gelmesini bir bakıma “güvercin tedirginliği” ifadesiyle anlatmıştı. Bu ifadeyi kullansa da Hrant, böyle yaşamayı reddetmişti. Bugün, derin bir acı içindeyiz. Anısını yaşatmak istiyorsak, Hrant’ı örnek almalıyız. Unutmamalı,unutturmamalıyız” dedi.

Konuşmaların ardından Hrant Dink anısına saygı duruşunda bulunuldu, güvercin uçuruldu.

Diyarbakır

Hrant Dink, Diyarbakır’da önceki gece Kürtçe, Ermenice ve Türkçe uğurlandı bir kez daha
Hrant Dink, Diyarbakır’da önceki gece Kürtçe, Ermenice ve Türkçe uğurlandı bir kez daha. Barış Meclisi Diyarbakır Girişimi’nin Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda düzenlediği gecede, Ermeni genç kız anadiliyle anlattı Hrant’ın hayatını. Kürt çocukları üç dilden türküler yakarken, perdede Hrant’ın “Benim halkımın başına gelenler Kürt halkının başına gelmesin” sözleri duyuluyordu.

DTP Diyarbakır Milletvekili Gülten Kışanak, Türkiye Barış Meclisi Diyarbakır Barış Girişimi Üyesi Edip Yaşar, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve alt kademe belediye başkanları, Diyarbakır Ermeni Kilisesi Sorumlusu Cengiz Bayram ve Meryem Ana Kilisesi Metropoliti Yusuf Akbulut’un da katıldığı gecede, şair Arjen Ari, Agos isimli Kürtçe şiirini okudu.

Öğretmenim söyledi baba biz gavurmuşuz…

Diyarbakır Kilisesi Pastörü Cengiz Bayram’ın kürsüde anlattıkları ise “bebeklerden katil yaratan karanlıkların” hala zifiri olduğunu gösterdi. Bayram. 17 yaşındaki çocuğunun bir gün eve “Öğretmenimiz söyledi baba, biz gavurmuşuz!” diye geldiğini anlatarak, “Burada 50-60 kişilik bir cemaatimiz vardır. Biz azız ama azınlık değiliz. Bizler bu ülkenin çocuklarıyız. Başka yerden gelmedik. Gidecek başka bir ülkemiz, şehrimiz de yok” dedi. Gece, “Yektak Parov, Oxir be, Uğurlar olsun Hrant” sözleri ve halkların kardeşliği dilekleriyle sona erdi.

Adana:

Adana’da 5 Ocak Meydanı’nda toplanan gruptakiler, pankartlarla slogan atarak, İnönü Parkı’na kadar yürüdü. Burada grup adına yapılan açıklamada, “Kardeşliğe sıkılan kurşunlara karşı hiçbir zaman sessiz kalmayacağımızı belirtiyoruz. Cinayetin gerçek sorumluları açığa çıkarılıp cezalandırılıncaya kadar, haklı tepkilerimizi sürdüreceğimizi bildiriyoruz” denildi.

Mersin:

Mersin’de, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) İl Binası önünde toplanan grup, İstiklal Caddesi, 111’inci Sokak ve Atatürk Caddesi güzergahından yürüyerek, Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) önüne geldi.

ÖDP Merkez İlçe Başkanı Ali Sesaldı, grup adına yaptığı açıklamada, “Dink’in, Kürt, Ermeni, Rum, Alevi, Sünni, Arap, Süryani, Keldani, Lazve Çerkez’iyle bütün insanları temsil ettiğini” belirtti. Polisin, açıklamanın ardından dağılan grubu pankartla yürümemeleri konusunda uyarması üzerine kısa süreli gerginlik çıktı.

Bursa:

Bursa’da, “Bursa Barış Adalet Dostları Grubu” tarafından Kent Müzesi’nin arkasındaki alanda düzenlenen anma töreninde, 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından Dink’in öldürülmesi protesto edildi.

Çanakkale:

Gazeteci Hrant Dink, Çanakkale’de Barış Anıtı’nda düzenlenen törenle anıldı.İnsan Hakları Derneği Çanakkale Şube Başkanı Kenan Döner, anma töreninde yaptığı konuşmada, “gerçek faillerin sistem tarafından adeta ödüllendirildiğini, dolayısıyla bu süreci ülkenin yüz karası, bir utanmazlığı olarak gördüklerini” ifade etti.

Denizli:

ÖDP öncülüğünde Delikliçınar Meydanı’nda düzenlenen anma töreninde, partililer Dink cinayetini canlandırdı. EMEP ve Eğitim-Sen üyelerinin de katıldığı törende platform adına konuşan Özenç Kabasakal, “Hrant davasının mağdurları ve takipçileri” olarak varolduklarını söyledi.

Kabasakal, “Bizler bu ülkenin yurttaşları olarak güvercin tedirginliğinde gerçek failleri bulunmamış suikastlarla bir arada yaşamaya alışmak istemiyoruz” dedi. Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

Eskişehir:

İnsan Hakları Derneği (İHD) Eskişehir Şubesi üyeleri, Dink’i anmak için 2 Eylül caddesinden Hamamyolu caddesine yürüdü. Grup adına burada bir açıklama yapan İHD Eskişehir Şubesi Başkanı Nurettin Aldemir, bu topraklarda Türklerin, Kürtlerin, Ermenilerin coğrafyanın ortak yazgısını beraber yazdığını belirterek, etnik kimliğin bir ülke için ikinci planda gelmesi gerektiğini kaydetti.

Aldemir, “Ancak herkes kardeşçe yaşamayı içine sindiremiyor. Halkların birbirine düşmesinden çıkar sağlamak isteyenlervar. Bu oyunlara alet olmayalım. Güvercin tedirginliğiyle yaşayıp güvercin tedirginliğiyle göz göre göre öldürülen Hrant Dink’i özlüyoruz” dedi. Grup daha sonra ellerindeki güvercinleri gökyüzüne bıraktı.

Trabzon:

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Ahmet Şefik Mollamehmetoğlu, Türkiye’nin artık kanlı senaryoların yaşama geçirildiği, şiddetin kol gezdiği, aydınların katledildiği bir ülke olmaması gerektiğini belirtti.

Ülkeyi yönetenlerin, cinayetleri aydınlatma noktasında verdikleri namus sözlerini yerine getirmesi gerektiğini belirten Mollamehmetoğlu, “Bu cinayetler, bu cinayetlerin arkasındaki gerçek sorumlular, cinayet şebekeleri, yerel ya da küresel güçler ortaya çıkarılmadan Türkiye’nin geleceği için umutlanmamız mümkün değildir. Türkiye artık kanlı senaryoların yaşama geçirildiği, şiddetin kol gezdiği, aydınların katledildiği bir ülke olmamalıdır. Türkiye de Türkiye insanı da bu görüntüyü, bu insanlık dışı olayları, bu korku ortamını hak etmiyor. Hepimiz kardeşiz ve kardeşliğimizi hiçbir gerekçe ile kurban yapmamalıyız” dedi.

Tunceli:

DTP Tunceli İl Başkanı Murat Polat, Hrant Dink cinayetinin birinci yılı nedeniyle partisinin merkez ilçe başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’de Türküyle Kürdüyle, Lazıyla Çerkeziyle halkların kardeşlik ve barış içinde yaşayacağını söyledi.

Polat, “Hrant Dink bu kardeşliğin simgesiydi. Bunu içine sindiremeyerek bu ülkenin asli unsurları oldukları halde kendilerini bu ülkenin yabancılarıymış gibi teşhir edenler Hrant Dink’in katilidir” diye konuştu. Polat, söz konusu cinayetin en kısa sürede aydınlatılması gerektiğini kaydetti.

KENDİNİ GÜVERCİN OLARAK TANIMLAMIŞTI

Hrant Dink, 12 Ocak 2007 tarihinde Agos’un 563’üncü sayısında “Neden hedef seçildim” diye sormuş ve cevabını yine 19 Ocak 2007 tarihinde yazdığı [URL=”http://”%5D“Ruh halimin güvercin tedirginliği”[/URL] başlıklı yazısıyla cevaplamıştı.

Dink yazısında şöyle demişti:

“Dilerim böylesi bir terk edişi hiç ama hiç yaşamak mecburiyetinde kalmayız. Yaşamamak için fazlasıyla umudumuz, fazlasıyla da nedenimiz var zaten. Şimdi artık Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuruyorum… Ama tüm bunlar olurken şu gerçeği de tek güvencem sayacağım. Evet kendimi bir güvercinin ruh tedirginliği içinde görebilirim, ama biliyorum ki bu ülkede insanlar güvercinlere dokunmaz. Güvercinler kentin ta içlerinde, insan kalabalıklarında dahi yaşamlarını sürdürürler. Evet biraz ürkekçe ama bir o kadar da özgürce.”

Dink suikastı

Agos Gazetesi’nin Ermeni asıllı Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 19 Ocak 2007’de İstanbul Şişli’deki Halaskargazi caddesinde bulunan gazete binasının girişinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti.

17 yaşındaki katil zanlısı O.S., 20 Ocak’ta Samsun Otogarı’nda yakalanmıştı.

CNN TÜRK.com