Re: Kadından pastör olur mu?
çağla,geleneklerle,o anki topluluklarla hiç bir alakası yok…
Hayır var!
İlk mesajımdaki verdiğim linki iyi inceleyin. Acaba Pavlus kadın için o cümlelerini o anki şartlar için mi kullanmış yoksa her şart için mi kullanmış?
Pavlus’un o sözlerini o şartlar için telafuz etmesi İncil’in evrenselliğinden hiç bir şey kaybettirmez. Çünkü o şartlar bu gün sağlanmış olsaydı o sözler yine geçerli olacaktır.
Ayrıca hala bu sorunlar da var. Hala kadın ikinci planda. Ve siz kadına özgürlük verdiğiniz zaman havaya girecek, haddini aşacak, olup olmadık yerlerde konuşacak ve karışıklık çıkartacak yine bir yığın kadın vardır. Yani o sözler hala günümüz için geçerlidir. Ama siz bir genelleme yapıp o ayetlerin kendini bilen kadınlar içinde geçerli olduğunu savunuyorsunuz.
Bütün ayetlerin mantıklı açıklamaları var. Sadece liderin “tek kadına sahip olmasının” mantıklı bir açıklaması yok.
İşte bu da o günün topluluğunun şartları baz alınarak söylenmiş olabileceğini savunuyorum.
Ki böyle örneklerde vardır. Siz olmadığını söylüyorsunuz ama var. Hatta bizzat Mesih İsa’dan size örnek vereyim.
Ama ilk baş size şunu sormak istiyorum.
Sizce Hristiyanlar çok eşe sahip olabilir mi?
“Kesinlikle hayır” dır cevabınız dimi?
Ama İncil’e baktığınız zaman İsa Mesih benzetmelerinden birisinde çok eşli bir aileyi kullanmıştır.
Peki bunun bana açıklamasını yapabilir misiniz?
İsa Mesih insanlara örnek verirken “çok eşli bir aile” temasını kullanarak aslında İncil’in karşı çıkmış olduğu çok eşliliği mi onaylıyordu?
Kesinlikle onaylamıyordu…
İşte Pavlus “Yahudiyle, Yahudi olunması” gerektiğini vurgularken bunu söylüyordu.
Yani siz birisiyle iletişim içindeyken o kişinin o konuyu daha net bir şekilde anlayabilmesi için o kişinin seviyesine inmeniz gerekmektedir.
Siz karşınızdaki kişinin seviyesine, kültürüne göre hareket etmiyorsanız o kişi sizi dışlayacaktır. Sizi dinlemeyecektir.
İşte belki de Pavlus önderin tek kadına sahip olması gerekliliğini vurgularken o cümlesini böyle şartlar altında telafuz etmiştir.
Yani bir toplum kadını dışlamışsa, kadını ikinci plana atmışsa siz o toplumdan bir kadın lider çıkartmak istiyorsanız siz zaten ta en baştan kaybetmiş olursunuz. Bunun riskini alamazsınız ve direk bir erkek lider çıkartırsınız o topluluktan.
Bana anlayamadığımı, yorum getiremediğimi, eksik zekalı bir insan olduğumu söyleyebilirsiniz. Bu sizin olaya bakış açınızdır, düşüncenizdir. belkide haklısınızdırda…
Ama lütfen Kutsal Kitap’a bilerek-isteyerek ters davranan bir şeytanmışım gibi beni lanse etmeye kalkarsanız, bunu kendime yapılmış büyük bir hakaret olarak algılarım.
Bana her türlü eleştiriyi ve hakareti yapabilirsiniz. Ama en hassas olduğum konuda (Kutsal Kitap ile) beni vurmaya kalkmayın.
Mesajınıza yazılacak çok cevap var ama açıkçası şevkimi kırdınız. Canım yazmak istemiyor.