Re: Çocuk Vaftizi

#31299
Anonim
Pasif

Değerli Kardeşlerim,

Günahkar doğaya sahip bir insan olarak ben de eksiğim. Sınırlı düşünüyorum ve sınırlı bilgi ediniyorum. Bu bağlamda inancımla ilgili konulardaki yanlışlarım sadece davranışlarımla sınırlı kalmıyor. Günah, düşünüşüme, duygularıma, kavrama yeteneğime hatta aklıma bile zaman zaman etkin oluyor.

Bebek vaftizi konusunda da eksiğim, yanlışlarım olacaktır. Bu bir gerçek. Kim “Benim Teolojim en mükemmel olanıdır” diyebilir ki? Bildikleri aktarmada yetersiz kalabilirim. Ama şundan eminim ki Tanrı’nın lütfu sadece biz yetişkinlerin üzerinde değil; bebeklerin üzerinde de etkindir!

-Kutsal Kitapta bir bebeğin vaftiz edildiğine tanık olmuyoruz.

-Mesih’te bunu açıkça dile getirmemiş.

Sadece bu iki gerçeğe bakarak yorumlarsam tabiki bende bebek vaftizine karşı dururum. Yıllarca da karşı durdum.

Şimdi size soruyorum. Biz Hristiyanlar, sadece Kutsal Kitapta yazılı olanları mı yapacağız? Eğer herhangi bir konu hakkında Kutsal Kitapta bir bilgi yoksa ya da açık bir ifade yoksa nasıl davranacağız?

Örneğin esrar sözcüğü Kutsal Kitapta geçmiyor. Fakat Tanrı’nın ahlaksal standartını bilen bir kişi için bu konunun Kutsal Kitapta geçip geçmesinin bir önemi yoktur. Kişi, esrar içmenin Tanrı gözünde kötü bir şey olduğunu hemen kavrar.

Diğer bir örnek: Mesih’in açık bir şekilde “Ben Tanrıyım!” dememesine rağmen hepimiz O’nun Tanrılığını kabul ediyoruz. Bunu bir “Ruhsal” gerçek olarak kabul edip iman ediyoruz. Demek ki bazı şeylerin açık açık yazılması gerekmiyor. Konulara ruhsal olarak bakarsak görüşümüz daha da netleşir.

Bu bağlamda şimdi yanıtlanması gereken asıl soru şu olmalı: Bebek vaftizinin bir örneği Kutsal Kitapta olmaması bizim düşüncemizi nasıl etkilemeli?