Re: Bilime Hristiyan Bakışı

#28712
Anonim
Pasif

:alkis: Engisizyona boyun eğmediği ve yaşamının sonuna kadar dünyanın güneşin çevresinde döndüğü yolundaki delillerin çok güçlü olduğu konusunda ısrarlı olduğu için Galileo’yu takdir etmeliyiz. Engisizyon Mahkemesi, ” Güneşin merkezde olduğu ve hareket etmediği, dünyanınsa merkezde olmadığı ve döndüğü şeklindeki yalnış fikrinden “ vazgeçmesi için baskı yapmasına rağmen , Galileo “ Eppur si muove ( ama yine de dönüyor) diye savunmaktan vazgeçmedi. Einstein’in “Galileo bunu gördüğü ve özellikle de bunu bilim dünyasına üstüne basa basa soktuğu için, modern fiziğin ve kuşkusuz tüm modrn bilimin babası odur ” demesine yol açan da, Galileo’nun dünya hakkındaki gerçekler konusundaki inatçılığıydı.

Geriye baktığımızda bu talihsiz olayı olduğu gibi görebiliriz. Güçlü bir kurum olan Katolik Kilisesi’nin, inanç adına yersiz bir şekilde inançla ilgisi olmayan bir konuyu savunması ve bu durumun da modern bilimsel girişimin kurucularından olan ve Kutsal Yazı’nın yorumlanması konusundaki kavrayışı kendini eleştirenlerden çok dah sağlam olan biri tarafından eleştirilmesi. Zaten Galileo da hiçbir zaman kendi bilimsel çalışmasının kendi hristiyan inancı ile çeliştiğini düşünmemişti.Bu durum, dine aykırılıktan suçlu bulunduktan sonra Fransız bir meslektaşına yazdığı bir yorumdan da açıkca anlaşılıyor:

Bana sonsuz teselli veren iki şey var. Birincisi, yazılarımda Kutsal Kilise’ye karşı saıgısızlığın en küçük bir izinin bile bulunamayacak olması; ikincisiyse, yalnızca ben ve Tanrı tarafından bilinen, kendi vicdanımın tanıklığı ve O biliyor ki, uğruna acı çektiğim bu amaçta, birçokları daha büyük bilgiyle konuşmuş olsa da, hiçbiri, ilk dönem kilise babaları dahil, Kilise hakkında benden daha hürmet ve şevkle konuşmamıştır. ( Robert S. WHITE )

Rabbi,n sevgisi ve ışığı sizinle olsun.