Re: Ateistin ninnisi…
Vatan kardeşim merhabalar yine…
Bilgisayarda yazmanın yoruculuğu, özellikle de insanda sağlıkla ilgili bir güçlük varsa… Evet, haklısınız, bu durumu zorlaştıran bir şeydir, kendimden bilirim. Gözlerim bir kaç seneliğine çok sancılı bir süreçten geçti bir zaman evvel, hala da bilgisayar başında fazla oturmama engel oluyor bu hassasiyet, gözde sızılar ve ısrar edildi mi başağrıları doğuruyor… Ama öte yandan madem ki yazmaya niyetleniyorum, mecburen itina göstermek zorundayım, yoksa yazdıklarımın anlaşılması zor olur. Yani demek istediğim, cümlelerin başlangıcında büyük harfler kullanmak, noktaları, virgülleri unutmamak, cümlelerin düşük olmamasına dikkat etmek, metni mümkün olduğu kadar ufak paragraflar halinde vermek bir estetik mevzuundan çok bir anlaşılabilirlilik mevzuu.
Şimdi, dediklerinizin içeriğine gelince… Doğrusunu söylemek gerekirse ne demek istediğinizi anlayamıyorum. Dediklerime itirazınız nerde? Söylediklerimde sorunlu bulduğunuz nokta hangisi? Ateizmi eleştirdiğime mi alındınız?
Dinin tarih boyunca çok fena bir şekilde istismar edilmiş olduğu, siyasete alet edilmiş olduğu, adına nice çirkinliklerin işlenmiş, bir riya sığınağı haline getirilmiş olduğu bir gerçek. Buna aklıselim kimsenin itirazı olamaz elbet. Ama… bu ‘Tanrı yok’ diye başka, yeni bir paranoyaya kapılmaya da neden teşkil etmemeli elbet. İnsanlar, kendi zaafları içersinde Tanrı’ya inancı bile menfaatlerine alet edinmeye çalışmış ve çalışıyorlarsa bunda Tanrı’nın hiç bir kabahati yoktur. Kaldı ki Tanrı’nın varlığı’nın kabulü kadar reddi de nefsi menfaat peşinde koşan bir niyete eşit ölçüde alet edilebilir.
Evet… Hristiyanlık da, din olmamasına rağmen, tarih boyunca çok sık bir din haline getirilmiş, adına sürüyle saçmalıklar işlenmiştir. Ama aynı zamanda her tür fedakarlığı göze alarak Hz. İsa Mesih’e ölümlerine dek bağlı kalmış, duru niyetli insanlar da yaşamıştır yeryüzünde. Bizler niye ille de kötü olana yapışıp iyi olanı görmeyelim ki… Kötü olanı göz ardı edelim demiyorum, ancak iyi olanı da görelim diyorum. Sağlıklı takdir herşey cesurca göz önünde bulundurulduğunda işleyebilir zaten.
Ateizme eleştirim hep bu tür bir mantık perspektifinden olmuş. Tanrı’ya inanç insanların bencilliklerine alet edilebilir ama bu Tanrı’ya sahih bir inancın da olmadığı ve… dahası Tanrı’nın varolmadığı anlamına gelmez, şüphesiz.
Eğer bu denilenlerin herhangi birine bir itirazınız varsa anlaşılırlılığı kolay, çok kısa bir özet halinde söylerseniz ben de ona göre bir cevap verebilirim, elden geldiğince. Ama itirazınızın neye olduğunu anlayamazsam cevap da veremem tabi.
Esenlikler…