Re: ‘Mucizevi ikonlar’ izdihama yol açtı

#31041
Anonim
Pasif

Seni Rab gönderdi Eternal kardeş :)

İkonalar mesela… İnsanların okuma yazma bilmedikleri dönemlerde, o ikonalar insanlara İncil’i öğretiyordu. İnsanlar okuma ve yazma bilmediklerinden dolayı resmediler figürler sayesinde İncil’i anlayabiliyorlardı. Ama günümüzde hurafelere bakılır gibi ikonolara bakılıyor ve Tarhiteki ikonolara bakış açısıyla, bu günkü ikonolara bakış açısında ki tezatlık beni şaşırtıyor.

Heykellere gelince… Heykeller önünde dua edenler diyor ki “Ben heykele değil, heykelin temsil ettiği şeye dua ediyorum” ama bununla birlikte heykel önünde dua etmeyenler, heykel önünde dua edenlerin yüreklerini çok daha iyi bildiklerinden dolayı (!) “hayır” diyorlar… “Onlar heykeli temsil eden şeye değil, heykelin ta kendisine dua ediyorlar”…

Heykeli kutsallaştıran bir iki tane kendini bilmez varsa, bunun faturasını A dan Z ye tüm kiliselerdeki heykellere kesiyorlar. İşte bu nokta da ben bu mantığı idrak edemiyorum.

Ve bu konuda en çok getirilen eleştiri… “Heykeller, ikonalar kutsal kitapta var mı? Varsa göster hadi…”

Acaba her Kutsal Kitapta olmayan şey yanlış mıdır? İlk başta bunun düşünülmesi gerek zaten… Eğer kutal kitapta olmayan herşey yasak ise o zaman neden kiliselerde davul, gitar gibi müzik aletleri çalınıyor? Tanrı bize kutsal kitapta bana davul gitar çalıp bana şarkı türkü mü söyleyin diyor? Hayır… ama eğer siz şarkılarınızla Rabbi anıyorsanız, onu yüceltiyorsanız kiliselerde davul çalıp şarkı söylemenin ne gibi birsakıncası olabilir ki?