Re: Protestanlık hakkında bilgi

#32023
Anonim
Pasif

Bir Hümanist olan ( O dönemdeki Hümanist akımı benimseyenler şimdiki Hümanistler gibi inançsız değildi) Erasmus’un yaşadığı dönemin şartlarına göz atarsak şunları görürüz:
16. yüzyılın başlarında Avrupa’da bugün bildiğimiz modern uluslar henüz olgunlaşmamıştı. Güçlü imparatorluklar olmadığından bir oterite boşluğu kendini hissettiriyordu. Ortak dil, ulusal kimlik, tarih ve gelenek birliğinden yoksun toplumun huzur ve düzeni kalmamıştı.

Avrupa bir prensler Avrupa’sıydı. Bu prenslikler sadece teorik olarak imparatorluklarının yetkisi altında gözüküyorlardı. Çünkü güçlü bir imparatorluğun altında kalarak, topraklarını genişletmeleri ve güçlerini arttırmaları olası değildi. Kendi aralarında güç edinebilme savaşları veriyorlardı. Geçmişin güçlerinden bağımsız olma istemiyle mutlak yetki ve egemenlik kurma girişimlerinde militarist bir ideoloji güttüler. Bu prensler, çimentosu Hristiyanlık olan halkın üzerindeki oteritelerini arttırmak için kilisenin gücünü kullanmaktan çekinmediler. Kilisenin desteğini almak için kiliseye geniş topraklar ve maddi destek sağladılar.

Böylelikle kilisenin durumu içler acısı bir hal aldı. Tıpkı prenslikler gibi kilise de güç edinme sevdasına kapıldı. Asil aile üyeleri bu durundan faydalanarak, para karşılığında kilise hiyerarşisine girdiler. Zenginler, nitelikli olup olmamalarına bakılmaksızın, yakınlarının kilisede söz sahibi olmalarını sağladılar. Siyasi oterite, kilise içinde de üstün bir yetkiye sahip olarak kiliseyi denetler duruma geldi. Kilisenin iç işlerine dışarıdan sık sık mudahele etmesi olağan bir durum olmuştu.

(Devam edecek)