Re: Kanın sesi ancak adaletle susar

#29464
Anonim
Pasif
Hrant Dink’in katili de Ağca gibi rahat

Uzmanlar, Hrant Dink’in katili O.S’nin basına yansıyan görüntülerinden yola çıkarak profilini belirledi: O.S. sorguda fazlasıyla rahat. Çünkü cinayet kendisine O.S’nin rahat tavırlarıyla Papa suikastçısı Mehmet Ali Ağca’nın davranışları arasındaki benzerliğe dikkat çeken uzmanlar, ikisinin de “mesih” rolüne ikna edildiği görüşünde

14trfs12agcadec.jpg

Gazeteci Hrant Dink’in tutuklu katil zanlısı Ogün S’nin Samsun’da yakalandıktan sonra emniyette ifadesinin alındığı video kayıtlarını izleyen uzmanlar Ogün S’nin psikolojik profilini Taraf gazetesi için çıkardı. Uzmanlar, işlediği cinayetten 32 saat sonra yakalanan Ogün S’nin, ifadesi sırasında eylemi ile orantılı olmayan bir rahatlığa sahip olduğunda birleşti. Uzmanlara göre bu rahatlık, anti-sosyal kişiliklere özgü olan duygusuz, umarsız ve empati yoksunluğu gibi özelliklerden kaynaklanıyor.

Ogün S’nin eylemini “kahramanca” bir davranış olarak algıladığını belirten uzmanlar, böyle bir duyguyu uzun süren bir psikolojik telkin süreciyle kazanabileceğini söyledi. Uzmanlar, kendini kanıtlama ihtiyacı içinde olan bu özellikteki kişilerin uzunca bir süre psikolojik telkinlerle ‘üstün bir amaç’a yönlendirildiğinde atılgan, zalim ve insafsız olabileceğini de belirtti. Mehmet Ali Ağca ve Ogün S’yi buluşturanın bu anti-sosyal özellikleri olduğuna dikkat çeken uzmanlar, önceden iyi gözlemlenerek seçilmiş olmalarının muhtemel olduğunu kaydetti. Uzmanlar ayrıca, ikisinin de taşıdığı özelliklerin onları “kurtarıcı”, “mesih” rolüne ikna edilerek vicdansız bir katile dönüştürme imkanı sunduğunu söyledi.

Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi klinik şeflerinden psikiyatrist Doç. Dr. Kemal Sayar, Ogün S’nin ifadeleri sırasındaki ruh halini “seçilmişlik duygusu” olarak açıklıyor. Sayar, Ogün S’nin “Vatanı düşmandan kurtarmak”, “Kutsal bir görevi yerine getirmek” gibi idealize edilen yasal duygularla bir cinayete ikna edildiğini vurguladı. Bu psikolojiyi “mesihi” bir rol olarak tanımlayan Sayar, şunları söyledi: “Hayatta hiçbir şey olamamış, anti-sosyal kişilik özellikleri var. Aslında pasif ve siliktir ama kendini ispatlama ihtiyacı içindedir. Eyleminin sonuçlarına duyarsızdır. Vicdan eksikliği ve empati yoksunudur. Bu psikolojik alt yapıya sahip kişilerden katiller devşirilebilir. Yakalandıktan 32 saat sonra kaydedilen video görüntülerinde Ogün S’nin çizdiği psikolojik portre de böyledir.”

TELKİNLE YÖNLENDİRİLMİŞ • “‘Üstün bir amaç’a yönlendirildiğinde atılgan, acıma duygusundan yoksun, zalim ve insafsız biri haline gelir. İyi gözlemlenmiş olmalı, tercih edilmiş, yani ‘seçilmiş’ denebilir. Ağca ile Ogün S. bu anti sosyal özelliklerde buluşuyor. Taşıdıkları özellikler onları ‘kurtarıcı’, ‘mesih’ rolüne ikna edilerek vicdansız bir katile dönüştürme imkânı sunuyor.”

GRUP DESTEĞİ VAR • Eski Adli Tıp Gözlem İhtisas Dairesi üyesi ve Nöropsikiyatri Merkezi Yöneticisi Prof. Dr. Nevzat Tarhan, video görüntülerinde izlediği Ogün S’nin eyleminin sonuçlarını algılayamadığını ifade etti. Suçla orantılı olmayan bir tepkiye sahip olduğuna dikkat çeken Tarhan, şunları söyledi: “Sanki düşman vurmuş. Sanki yaptığı suç değil de bir engeli ortadan kaldırma işi. Çok rahat anlatıyor, bunu bir görev yapmış olmanın sorumluluğu içinde söylüyor. Anlaşılan ‘vatan görevi’ olarak belletilmiş ve cinayet davranışı önceden öğretilmiş. Bir grubun psikolojik desteği olmadan kendisine bu kadar güvenmesi sözkonusu olamaz. “

( Taraf/KURTULUŞ TAYİZ ) – 14.06.2008

http://www.taraf.com.tr/haberv.asp?HaberNo=10358