Re: Bilime Hristiyan Bakışı

#31133
Anonim
Pasif

Hristiyanlar, özellikle aç bir dünyayı doyurmak ve ( nihai olarak ) hastalıkları tedavi etmek istedikleri için genetik mühendisliğiyle ve uygulamalarıyla yakından ilgilenirler. İnsan Genomu Projesi’nin bir Hristiyan olan Francis Collins tarafından koordine edilmiş olması, sözü edilebilecek birçok örnekten yalnızca biridir. Collins, ” Ben bir uyumsuzluk görmüyorum… doğanın incelenmesinde mutlak katılık talep etmekte ısrar eden bir bilim adamı olmakla kişisel bir Tanrı’ya inanan bir imanlı olmak arasında bir uyumsuzluk görmüyorum. Bu bağlamda, kendi deneyimlerimdeki bilimsel buluşlara ait o nadir çoşkulu anları, aynı zamanda Tanrı’nın yarattıklarındaki yeni bir inceliğin açığa çıktığı ve ilk defa olarak takdir edildiği birer ibadet anı olarak görüyorum ” * der. Collins, aynı zamanda yaşamsal önemi olan şu yorumu yapar: ” İyi tanrıbilimin, doğru bilime gereksinimi vardır. ” Evrim hakkındaki tartışmalarda; Hristiyanlar, genetik mühendisliği hakkında yaptıkları açıklamalarda bazen yarım yamalak akıl yürütmelerde bulundukları için suçludurlar. Anlamlı bir tartışma yapabilmek için genetik mühendisliğinin neleri kapsadığını iyi anlamak gerekir.

Genetik mühendisliği, dünya çapında binlerce laboratuardaki araştırmalarda düzenli olarak kullanılmaktadır.Çoğu müdahale, hücre hatları ya da bakteriler üzerinde yapılır ve bu uygulamalar şimdiye kadar çok az etik anlaşmazlığa yol açmıştır. İnsanlar bağlamındaysa, basın-yayının ( medyanın ) konuyu ele alış şekli çoğunlukla yaygarıcı ve sansasyonel olmuştur. Bu da, dikkatlerin, yeni teknolojinin ciddi etik sorunlar yarattığı konulara odaklanmasını engellemiştir.

* T. Peters’ın, Playing God ? Genetic Determinism and Human Freedom ( Tanrı’yı oynamak mı ? Genetik Belirlenimcilik ve İnsan Özgürlüğü ) Routledge, 1997, s.x-xi. Önsözde yazan F. S. Collins.



Birer inanlı olarak, Rab’de kararımızı kendimiz verdik.
Biz inanlılar, Tanrı’nın merhametiyiz. :papatya: :papatya: :papatya: