Re: Melkisedek İsa mıdır?
[FONT=Verdana, Arial]Melkisedek: Eski Ahit’te adından hem kral hem de rahip olarak söz edilen mitolojik kişi.
Hz. İbrahim’in, Kedorlaomer komutasındaki birleşik Mezopotamya ordularını yenerek, kaçırılan yeğeni Lut’u kurtarmasının anlatıldığı öyküde (Tekvin 14:18-20) Melkisedek gerçek bir kişi olarak geçer. Öyküye göre savaştan dönüşünde İbrahim’e rastlayan Melkisedek, ona ekmek ve şarap verir ve onu “en büyük Tanrı” (El Elyon) adına kutsar. İbrahim ise bunun karşılığında ona savaş ganimetinin onda birini verir. Bu davranış bazı Hristiyan bilginleri tarafından Komünyon’un ilk örneği olarak kabul edilmiş ve Melkisedek’in adı Katolik ayin sistemine geçmiştir.
Melkisedek Kenan dilinde “Kralım (Tanrı) Sedek’tir” anlamına gelir. Krallığın merkezi olduğu söylenen salem ise büyük olasılıkla Kudüs’tür. Mezmurlar’da (76:2) Salem’e yapılan atıflardan Kudüs ile aynı yer olduğu anlamı çıkar. Ayrıca Tekvin’de (14:17) “Kralın Vadisi”ne yapılan atıf da bunu doğrular. Melkisedek’in hizmetinde olduğu tanrı El Elyon’dur. Bu da Kenan dilinden gelen ve büyük Tanrı’yı ifade eden bir sözcüktür.
İbrahim’in bir Kenan rahip-kralının otoritesini tanıması çok şaşırtıcıdır ve Kitabı Mukaddes metinlerinin hiç birinde benzeri yoktur. Bu öykünün Kral Davud’un Kudüs’ü ele geçirerek dinsel merkez haline getirmesi sırasında bir tür özür metni olarak son biçimini aldığı söylenebilir. İbrahim’in Kudüs’lü bir rahip-krala vergi ödemesi, onun soyundan gelenlerin başkentteki rahiplere vergi ödemelerinin ilk örneği olabilir. Öykü İbrahim’in soyundan gelen Levi rahipleri ile daha sonra İbrani tanrısı Yahve’ye inanan Kudüs’lü Zadok rahipleri arasındaki çatışmayla da ilgili olabilir. Zadok rahipleri zorla Babil’e götürülene değin Kudüs’te rahiplik kurumunu ellerinde tutuyorlardı. Bundan sonra da Levi rahipleri egemen oldular. Melkisedek öyküsünün Zadok rahiplerinin yeniden güç kazanmalarını yansıtması da olasıdır.
Metnin yorumuna ilişkin bazı sorunlar vardır. İbrahim’in onda birlik vergiyi Melkisedek’e vermesi ve kendisinin herhangi bir şey almayı reddetmesi pek olağan bir durum olarak görünmemektedir. Bazı araştırmacılar da Kral Davud döneminden bir yazarın Kenan’lı bir kahraman adına bir öykü oluşturmasının olağan karşılanamayacağını öne sürmüştür.
110. Mezmur’da Davud’un soyundan gelecek bir Mesihten söz edilirken, Melkisedek bu Mesihin ilk örneği olarak gösterilir. Buna dayanarak Yeni Ahit’teki İbranilere Mektubu’nda Melkisedek “doğruluk kralı”, Salem ise “barış” olarak çevrilmiş ve Melkisedek Hz. İsa’nın öncüsü olarak gösterilmiştir (İbranilere Mektup; 7:2). Böylece Levioğullarının atası İbrahim’in Melkisedek’e vergi ödeyerek hiyerarşide ondan sonra yer alması ile Hz.İsa’nın Melkisedek benzeri rahipliğinin Levioğullarına üstünlüğü arasında bir benzerlik kurulmuş olmaktadır. Ayrıca, Eski Ahit’te Melkisedek’in doğum ya da ölüm gününden söz edilmemiş, rahiplik süresi de sonsuz olarak belirtilmiştir.
Kaynak: Ana Britannica
[/FONT]